DELA

Nigeriabrev – Uniteds lycka

FOTBOLL. Glöm bedrägliga Nigeriabrev. För Åland United blev Cynthia Uwaks mejl en tidig julklapp.
– Man blir glad när en av ligans bästa spelare hör av sig och ville spela med oss, säger assisterande tränaren Mikael Virta.

Åland Uniteds lagbygge börjar ta form och efter att nigerianskan Cynthia Uwak nu valt att spendera nästa säsong hos ligatvåan återstår bara en mittfältare innan tränaren Gary Williams och Mikael Virtas truppussel är komplett.
Och den näst sista biten kan bli den som förgyller hela bilden.
26-åriga Cynthia Uwak hör till de främsta spelarna i Damernas liga, hon har spelat VM- och OS-matcher för Nigeria och utsågs både 2006 och 2007 till Afrikas bästa spelare.
– Det är den bästa tänkbara spelaren vi kan få in med tanke på vad vi har att röra oss med ekonomiskt. När hon är som bäst är hon livsfarlig för motståndarna, och det är skönt att ha Cynthia i vårt lag och att slippa möta henne, säger Mikael Virta.
De två senaste säsongerna har Cynthia Uwak vunnit ligan med PK-35. Vandaklubben ville förlänga kontraktet med Uwak, men själv ville hon lämna laget och i stället gå till den klubb i Finland hon ansåg passa henne bäst.
Kämpade mot klockan

Den klubben är Åland United, vilket Mikael Virta blev varse via mejl i förra veckan.
– Hon skrev och hörde sig för om det fanns ett intresse från vår sida att låta henne komma hit och spela. Av personliga skäl vill hon komma bort från PK-35, men både jag och Gary har hört oss för med hennes tidigare tränare och det är ingen tvekan om att Cynthia är ett fullblodsproffs. Det är en grym känsla att hon väljer att fortsätta sin karriär i United, säger Mikael Virta.
När Gary Williams kontaktade PK-35-tränaren Pauliina Miettinen för att få referenser insåg britten att intresset för Cynthia Uwak var ömsesidigt de båda klubbarna emellan.
– Pauliina sa att även PK-35 var intresserade, så då blev vi ännu mer stressade över att få det klart. Men det löste sig till sist och förhandlingarna i tisdags gick på en halvtimme. Nu har vi en del administrativt att lösa med visum och annat, sen kan Cynthia kan komma hit, säger Mikael Virta.

Oskar Magnusson