DELA

Neurologisk träning ger idrottare ett lyft

TRÄNING Tom-Stefan Witting arbetar med neurologisk träning. Träningen kan hjälpa så väl handikappade barn som hockeyproffs från problem. Träningen förbättrar även prestationen hos de flesta idrottare och har lett till många nya rekord.
Tom-Stefan Witting är utbildad ergoterapeut och arbetar i grunden med barn. Men hans träning har även hjälpt ett flertal stora idrottare. Han har flera adepter som har deltagit i friidrotts-EM, VM och OS. Han har också varit i flera fotbollslag som fjolårets norska mästare Molde, med förra Manchester Unitedstjärnan Ole-Gunnar Solskjaer som manager, och i Bayern Munchens akademi i Tyskland.
Trots de stora namnen är konceptet ännu fast förankrat i skogarna på Åland. Då Nya Åland tittar på ett träningspass så är de svettiga kropparna täckta av viktvästar samtidigt som de slår med tunga specialtillverkade släggor mot stora traktordäck. Det ser ut som en träning som går att göra på varje bondgård, men som inte har nått ut i världen ännu. Under det pass vi tittar på deltar de två finska hockeyproffsen Jani Lajunen och Joonas Nättinen som tagit sig till Åland för att få ta del av Wittings kunskap.
Läs mer om träningen i dagens papperstidning.

Kenneth Vickström

kenneth.vickstrom@nyan.ax

Foto: Madelen Holmström