DELA

Nationella åtgärder ska lösa domarkrisen

FOTBOLL. Igår skrev Nyan om domarproblemet inom den åländska fotbollen. Både Ålands fotbollförbund och Finska bollförbundet är medvetna om situationen. Och åtgärder inför nästa säsong är på gång.
Detta säger Anders Mattsson, ordförande i ÅFF.
Domarproblemet är inte unikt för just Åland. Inom hela Europa är det svårt att få domare att fortsätta döma efter utbildningen. Det är också därför som Finska bollförbundet åker runt till alla distrikt i Finland för att diskutera hur problemet kan lösas.
– Det har alltid varit likadant på Åland så länge jag kan minnas, säger Anders Mattsson. Situationen är alltid prekär. Vi har alltid haft väldigt bra domare, men inte kvantiteten.
Den kartläggning som bollförbundet just nu genomför beräknas vara färdig någon gång i december. Efter det ska samtliga förbund i Norden ha ett möte i Köpenhamn i januari. Där ska de tillsammans diskutera hur domarfrågan ska lösas.

Egna åtgärder
Från Ålands fotbollsförbunds sida avvaktar man tills både den inhemska kartläggningen och det nordiska mötet är över innan några åtgärder sätts in. Men några egna idéer har de för framtiden.
– Vi ska försöka med mentorer nästa säsong som hjälper domarna. Sedan behöver föreningar också hjälpa dem och föräldrarna som har åsikter på sidlinjen, säger Mattsson.
I gårdagens Nyan efterlyste bland annat Ålands domarklubb efter någon som enbart sysslar med domarfrågor på kansliet. Även Mattsson ser ett sådant behov men säger att de ännu inte sökt efter ny personal.
Vad är det ni hoppas på från fotbollförbundet? Är det mer pengar?
– Det är det vi hoppas på. Vi har ju ett anslag med distriktspengar som går till utbildning och uppföljning. Det mesta har gått till domartillsättningen.
För ÅFF:s del blir det inga beslut i frågan förrän styrelsemötet i december. Efter det kan det bli aktuellt med de första åtgärderna för att lösa domarproblematiken.

JOHAN LARSSON

johan.larsson@nyan.ax