DELA

Nästan skadefritt IFK möter formstarkt VPS

FOTBOLL. Söndagens motståndare för IFK, Vaasan Palloseura, inledde säsongen svagt men har efter bytet av tränare i början av juni inte förlorat en match i Tipsligan.
– Det är bra att möta dem nu när de inte har förlorat på länge, säger IFK Mariehamns tränare Pekka Lyyski.
Jämfört med vårens VPS är det ett helt annat lag som tar emot IFK Mariehamn på Sandvikens plan i Vasa på söndag. Laget gick kräftgång i inledningen av ligaspelet men har nu spelat åtta matcher utan förlust. Men Pekka Lyyski framhåller att det är samma spelare som spelar i VPS i dag som i våras.
– Det är bra att möta dem nu när de inte har förlorat på länge. Inte har de så bra spelare att de genom tränarbytet plötsligt har blivit Finlands bästa lag, säger han och påpekar att även IFK kan sägas vara ett lag på uppgång.


Den som tvingas löpa förlorar
Lyyski drar flera paralleller mellan IFK Mariehamn och VPS. Båda lagen är i första hand lag utan riktigt stora profiler.
Nyckeln till seger på söndag ser Lyyski ligga i passningsspelet.
– Det lag som hamnar att löpa efter bollen kommer att förlora. Det vill säga, det lag som lyckas i passningsspelet vinner, säger han.
Den enda spelare som Lyyski lyfter fram i motståndarlaget är Jyri Hietaharju som dock enligt uppgift skall vara borta på söndagen på grund av en tåskada.


I princip skadefritt
Den gångna träningsveckan började inte på bästa sätt för IFK då laget tvingades träna vid Ytternäs istället för på Wiklöf Holding Arena. Men efter att man återvände till den gröna mattan i centrum har tongångarna bland spelarna, som inte trivdes på Ytternäs hårda planer, blivit bättre. Pekka Lyyski betonar att spelarna hyser mycket vilja.
Angående skadeläget kan Lyyski ge glädjande besked då både Johan Carlsson och Saša Stevic är tillbaka i träning. Endast unga Petter Isaksson går skadad och kommer inte att spela mer under säsongen.
– Det är glädjande för tränaren att fä välja bland sina spelare någon gång under säsongen, säger Lyyski om spelarsituationen inför söndagens match.


Ny spelare på prov
Samtidigt som skadeläget har ljusnat har en ny spelare anlänt till Åland för att testas av IFK. Det är den 29-åriga anfallaren José Carlos Trindade dos Santos som närmast kommer från spel i portugisiska division två. José Santos har också meriter från laget New York/New Jersey Metrostars, numera Red Bull New York, i amerikanska Major Soccer League. Enligt klubbdirektör Peter Mattsson skall han testas under den kommande veckan och är inte aktuell för matchen mot VPS.

MARTIN PORTIN

martin.portin@nyan.ax
.