DELA

Muren i målet

FOTBOLL. Åland Uniteds målvakt, Maria Rönnbäck, har hållit nollan fyra gånger på tio försök i årets liga. Endast sju bollar har hon släppt förbi sig och är tillbaka på samma nivå som under guldåret 2009 efter ett tungt fjolår.
– Jag var skadedrabbad förra året men nu har jag varit frisk och det är jätteskönt, säger Rönnbäck.

Sju insläppta mål på tio matcher. Fyra nollor. Siffror som talar ett tydligt språk. Maria Rönnbäck, målvakt i ÅU, har hittat tillbaka till guldformen som hon hade 2009 och är en viktig nyckel i serietvåans lagbygge.
– Förra året var jag skadad en del men nu har jag fått träna på och varit frisk. Det är jätteskönt och när man har haft en skadeperiod uppskattar man verkligen att vara skadefri, säger Rönnbäck.
Hon erkänner själv att det har varit en del matcher som hon inte haft speciellt mycket att göra. Men som målvakt får man aldrig slappna av.
– Vi kan ha en ledning med 1–0 och kommer det då ett skott i 83:e minuten måste jag vara på tårna, annars kanske vi tappar poäng. Det gäller att hålla sig varm och att vara fokuserad och koncentrerad hela tiden. Man får se det som en utmaning.

Åland United-PK-35, det absolut bästa du kan se inom finländsk damfotboll. Senast höll Maria Rönnbäck nollan mot seriens målfarligaste lag, hon har nog inget emot att plita ner sin femte nolla för säsongen efter lördagens match.

Läs mer inför seriefinalen i Damernas liga i papperstidningen.

Dan Sjöblom

dan.sjoblom@nyan.ax