DELA

MSF:are tia på Gotland runt

SEGLING. Ett gäng MSF:are seglade Gotland Runt i slutet av förra veckan. Siktet var inställt på en topplacering men den rutinerade besättningen fick nöja sig med en tionde plats.
– Seglingen gick bra men resultat gick på skit, säger skeppare Michael Sundblom.
I onsdags gav sig en besättning med fyra seglare från Mariehamn seglarförening; Michael Sundblom, Stefan Sundblom, Anders Björkbom och Niklas Areschoug samt de två svenska seglarna Jesper Hoffstedt och Kjell Andersson ut på den 311 sjömil långa Gotland runt i sin X-332:a MyWay.
Besättningen, som delvis var den samma förra året, kom på sjunde plats då men hade hoppats på en topplacering i år. Och förutom visst missöde med vindarna mot slutet av tävlingen kände besättningen att de i stort sett hade vädrets makter med sig.
– Jag tyckte att de kändes utmärkt större delen av racet. Det var i bland som vädret var väldigt lokal och skiftande. På bara 100 meters avstånd kunde det vara sån skillnad att en båt gick jättebra och en stod helt stilla, säger Sundblom.


Tappade på slutet
Men när den mycket rutinerade besättningen, där några tidigare seglat så många som 19 Gotland Runt, gick i mål i fredags kväll efter cirka 53 timmars konstant seglande var det som nummer tio av 26 båtar i klassen ORCi.
– När två tredjedelar av tävlingen var avklarad låg vi på andra plats. Men då hände det som inte fick hända, vinden bytte riktning och vi tappade i styrka och föll till tionde plats. Samtidigt finns det ett handikappsystem för att båtarna är olika snabba, som att segla mot ett index ungefär, och det påverkade också vårat resultat negativt, säger Michael Sundblom.

Maria Nykvist

maria.nykvist@nyan.ax