DELA
Foto: Stefan ÖhbergSNART REDO Viktoria Byskatas försäsong har kantats av kontraktsbråk och skador. Ännu är hon inte helt frisk från sin lårskada, men hon hoppas kunna spela i ligapremiären borta mot Honka i morgon.

Mot toppen – efter kaosvintern

FOTBOLL. Kontraktsbråk, skador och ett tålamod som testats flera gånger om.

Alla spelare längtar efter en ligapremiär – men knappast någon lika mycket som Viktoria Byskata.

– Det var konstiga grejer som hände, säger Åland United-nyförvärvet.
Först i förra veckan avgjordes Viktoria Byskatas fotbollsöde för säsongen 2016 – efter ett infekterat kontraktsbråk dubbat till ”Byskata-gate” av Nya Åland under vintern.

I nära tre månader tvingades Åland United kämpa för att värva Byskata från hennes förra klubb Kokkola F10. Egentligen var föreningarna överens om att mittfältaren skulle lånas ut redan i januari, men löften bröts och togs tillbaka – och till sist hamnade ärendet hos Bollförbundets tävlingsutskott.

Väl där konstaterade förbundets jurister att det kontrakt Byskata – som gjort fyra säsonger varav tre i ligan för Karlebyklubben – hade med division I-laget Kokkola F10 inte var giltigt.

Så när Nyan sätter sig ned med mittfältsförvärvet för att tala förväntningar inför ligastarten på fredag är det tydligt att ett blytungt administrativt ok har släppt från hennes axlar.

– Skönt att allting är klart, men jag har känt mig som en ÅU-spelare ända sen jag kom hit i januari så det har inte stressat mig så mycket, säger Viktoria Byskata.

– Det förvånar mig att de (KF10) inte gav upp lite tidigare. Jag vet inte vad det beror på, hade de en bra orsak så har de i alla fall inte berättat det för mig.

Läs mer i torsdagens Nyan