DELA

Möt Nyans lag: The Lemländers!

FOTBOLL. Nu har Nya Åland verkligen tagit steget in i sportens värld. Denna säsong sponsrar vi nämligen korpfotbollslaget The Lemländers med matchtröjor och, förhoppningsvis, inspiration. Kanske blir det någon hejaramsa också.
Vi kommer under sommaren att följa lagets framfart i division två, men inleder i dag med att presentera gänget, som siktar på att vinna i år igen.
Solen skiner över Valbo IP i Lemland, där tolv män i går kväll samlades i sina fina nyantröjor för att lira fotboll. Två gånger i veckan svettas, svärs och skämtas det på gräsmattan när laget tränar.
– Det blir mycket pikar, men det är ju den stämningen i laget.Vi har väldigt roligt ihop helt enkelt, säger Patrik Eriksson.
Vad är det som är så roligt?
– Det är ett galet gäng. Och så är det är helt kravlöst. Alla spelar bara för att de gillar det. Ingen blir arg för misstag heller, även om man kan tro det på jargongen. Men det är på ett skämtsamt sätt. Man får verkligen höra om man gjort något fel, men sedan får man ju ge tillbaka när någon annan klantar sig, säger Eriksson.


Bytte namn
Laget startade som sommarträning för innebandyspelare från Lemlands IF och hette därför Liffarna tidigare. Men förra säsongen sedan bytte de namn till The Lemländers. De flesta i laget har någon koppling till Lemland, antingen geografiskt eller via innebandyn. Och det nya namnet verkar funka, med tanke på att laget tog hem division två förra säsongen.
– I år har vi börjat bra. Vi förlorade första men sedan kom vi igång och nu har vi vunnit fyra matcher i rad, säger Patrik Eriksson.
Är ni bra på fotboll?
– För fasen. Det är här i korpserien som alla bra samlas. Vi som har otrolig talang men inte orkar satsa stenhårt, säger Eriksson med ett skratt.
– Vad pratar du om, det här är ju trädgårdsserien. Här är det bara en massa avdankade lirare, säger lagkamraten Björn Henriksson, också han med ett leende på läpparna.
The Lemländers tränar två gånger i veckan, minst en och en halv timme per gång. Match blir det nästan varje vecka också. Då bestämmer man själv med den schemalagda motståndaren när och var man ska mötas, samt fixar domare och plan. Matcherna spelas i två gånger 30 minuter på halvplan på små mål, med sex spelare plus målvakt.
Ni verkar vara många i laget?
– Vi är förtvivlat många ibland. Som mest kan vi vara nästan 20 stycken på träning. Det blir lite mycket om alla dyker upp på match, säger Patrik Eriksson.
Umgås ni privat också?
– Jo, vi har några gäng som träffas mycket. Vi har Föglögänget och Flakagänget och så har vi några udda typer som får vara med om de är snälla..
Tröttnar ni inte på varandra?
– Nä inte egentligen. Och om man skulle tröttna på någon kan man alltid sparka ner dem på träningen. Det brukar liva upp stämningen, säger Eriksson.
Lagets nästa match är på måndag då de möter Eckerö på hemmaplan klockan 19.30.

Text & foto: FREDRIK EKMAN