DELA
Foto: Stefan Öhberg

Lucas Forsström vann JGP-masters

TENNIS. Han gick obesegrad genom gruppspelet, vann sin semifinal och säkrade slutligen titeln genom raka set i finalen. Dessutom mottog han Roger Federers racket, som är ett vandringspris tillägnat turneringens fair play-spelare.
Lucas Forsström är Finlands just nu bästa 12-åring i tennis.

– Om jag firade? Nja, vi åt väl lite god mat på färjan hem. Men överlag brukar jag inte fira så mycket. Jag lade ut en bild på Instagram. Det fick räcka.

Har du Instagram?

– Ja, det måste man ju ha, säger Lucas Forsström och skrattar.

Han har just slagit sig ner i soffan och intagit en till synes avslappnad position. Ena benet i marken och andra längs soffkanten. Bollhalla är som ett andra hem för Lucas. Här spenderar han mycket av sin fritid.
– Jag tränar fem gånger i veckan och utöver det hänger jag ofta här ändå. Tennis är en stor del av mitt liv.
Han är bara 12 år men för sig redan som en mediavan, och framför allt artig, proffsspelare. Han tar i hand, ger uttömmande svar och delar med sig av personliga anekdoter.
I helgen vann han Junior Grand Prix-masters, som är själva tourfinalen för de åtta bästa i åldersklasserna 10, 12, 14 och 16 år. Under året har han medverkat i fem av sex JGP-deltävlingar och var – enligt JGP:s rankinglista – fjärde 12-åring in i JGP-masters.
Tourfinalen avgjordes i Jarkko Nieminen-arena i Åbo och för Lucas Forsströms del blev det idel segrar – både i gruppspelet, i semifinalen mot Juho-Eric Biggs (2–1 i set) och i finalen mot Oliver Byskata (2–0 i set).
– Jag visste att jag hade goda möjligheter att vinna hela turneringen. Jag känner till mina motståndare väl då jag har mött dem flera gånger tidigare.

Fair play-pris

Efter finalen mottog Lucas Forsström också turneringens fair play-pris, som varje år går till den av spelarna som fört sig bäst på och utanför banan. I och med att JGP-masters består av fyra olika åldersklasser och dessutom avgörs både bland pojkar och flickor var det alltså 64 stycken som gjorde upp om det ärofyllda vandringspriset. Pokalen, eller priset, utgörs av Roger Federers racket, som han hade i Wimbledon-finalen 2008.
– Så klart vill jag vara bäst på banan men jag anser att det är minst lika viktigt att agera sportsligt.
– Sen måste jag i och för sig erkänna att jag skärpte till mig lite extra just denna gång då jag visste att man kunde vinna Roger Federer-priset, säger Lucas Forsström och skrattar.

Läs hela artikeln i onsdagens Nya Åland.