DELA

Mörk framtid om IFK faller

Om IFK Mariehamn inte lyckas säkra ligakontraktet till nästa säsong väntar inte bara degradering.
Nedflyttning skulle också betyda en tuffare ekonomisk framtid och
ovisshet kring spelartruppen.

IFK Mariehamn lyckades inte säkra kontraktet i matchen mot Lahti i söndags. Nu avgörs IFK:s fortsatta ligaspel i den avslutande omgången där IFK tar emot KuPS hemma på lördag.
Om IFK inte lyckas hålla sig kvar i ligan, vad händer då med klubben?
Från IFK:s styrelse vill man inte gå händelserna i förväg och spekulerar inte gärna i vad som händer om laget flyttas ner i ettan.
Jan Walden, general manager på Veikkaus, talar mer klarspråk och redogör för det ekonomiska bidraget från Veikkaus som IFK förlorar om degradering väntar.
– I år fick varje ligalag ungefär 100.000 euro från Veikkaus genom olika kontrakt. Storleken har skiftat lite beroende på spelframgångar och antal tv-sändningar. Nästa år kommer den summan att stiga med upp till 20 procent. Det betyder att det är ungefär tio procent av IFK:s budget som kommer från Veikkaus. Kanske inte helt avgörande för klubbens framtid, men självklart är det mycket viktiga pengar för klubben, säger Walden.
Och i ettan handlar det om helt andra pengar.
– Spelar man i division I får man också ett visst bidrag, men det handlar inte om många tusen euro, fortsätter Walden.

Färre spelare
IFK har under styrelsemöten på sista tiden disktuerat hur klubben ska klara det ekonomiska läget bättre vad som än händer med ligakontraktet.
Bland annat kan det bli svårt att fortsätta med en trupp med enbart heltidsproffs.
– Liksom så gott som alla klubbar i ligan så har vi mer utgifter än intäkter och man kan se det som att vi har förköpt oss. Så oavsett var vi spelar nästa säsong så måste det ske förändringar. En av de förändringarna är att i stället för en trupp på 22 spelare kan vi kanske bara ha 16-18 spelare varav flera egna talanger, säger ordförande Jörgen Pettersson.
Det ser alltså ut att bli aktuellt med förändringar i spelartruppen nästa säsong, men IFK:s tränare Pekka Lyyski sitter säkert åtminstone tills hans kontrakt löper ut efter säsongen 2012.
Enligt uppgifter som nått Nyan har Lyyski fått kritik från sponsor- och styrelsehåll, men det är något som Pettersson bestämt avfärdar.
– Pekka har 100 procent förtroende från hela styrelsen.

Läs mer i dagens Nya Åland.