DELA

Mindre enahanda bowling när ny teknik tar skruv

BOWLING. Världens bästa bowlingsspelare spelar med tvåhandsfattning.
Och svensken Jesper Svensson tog hem en stor PBA-tävling i Las Vegas med samma teknik.
Nya Åland lät Ålands båda elitseriespelare testa på och försöka besvara frågan:
Är bowlingen på väg mot revolution?
Häromveckan samlades stora delar av bowlingeliten i spelmeckat Las Vegas för stortävlingen PBA South Point All Regional Open.
En hel del höjde säkert på ögonbrynen när en tanig 19-åring från Vimmerby tog hem segern. Jesper Svensson spelade ju med två(!) händer.
Småunikt inom bowlingen, men en teknik på uppgång tror IFK Mariehamns Oskar Mattsson när Nyan låter honom testa tvåhandsgreppet under ett pass i Idrottsgården. Jesper Svensson själv var inne på samma linje i en intervju med Aftonbladet häromveckan:
– Det pratas ofta om att det är en lite revolutionerande grej, som V-stilen i backhoppning och tvåhandsbackhand i tennis. Det är roligt om man kan vara med och introducera en sådan revolution, sa Svensson.
Oskar Mattsson:
– Många ungar börjar ju med två händer eftersom klotet är så tungt. Och när det finns profiler som är framgångsrika med tvåhandsfattning kan det ju få spridning.
Tillsammans med klubbkompisen Katarina Sundberg är han Ålands bidrag till elitseriebowlingen i Sverige.
Båda två representerar Solnaklubben AIK, samtidigt som de är en del av IFK Mariehamns division II-lag i den finska riksserien.
Oskar Mattsson behärskar enhandsfattningen (förstås), och tvåhandsfattningen hyfsat.


”Högre effekt i klotet”
Under ”tvåhandstestet” i Idrottsgården bjuder han bland annat på två raka strikes, men helt enkelt är det inte.
– Det känns som att man tar tre steg bakåt ungefär mot det man är van. Man skulle ha behövt börja med den här tekniken från en tidig ålder om man ska behärska den, något enstaka kast kan man lyckas med men i längden skulle det inte funka för mig, säger Oskar Mattsson som ändå ser fördelarna med tvåhandsfattningen.
– Man får en högre effekt i klotet när det sträffar käglorna, högre fart och mer spinn. ”Strikefickan” blir större och bredare. Man behöver inte träffa så smalt i banan utan kan ha en större variation. Käglorna flyger iväg, så det är en spektakulär och publikfriande bowling kan man säga.
Katarina Sundberg är mindre bekväm med tvåhandsfattningen, men gör några testslag i Idrottsgården.
– Jag har väl kikat på de som har spelat på det här sättet tidigare, men alltid känt att det inte har varit något för mig. Jag lärde mig att bowla väldigt traditionellt och enkelt, så tvåhandsfattningen är en utmaning även om det egentligen är samma grej men med mer fart och spinn på klotet, säger hon.
– Det blir liksom en annan takt och rytm i det man gör och det är inte helt enkelt.
Katarinas och Oskars bowlingkollega Sebastian Cronholm, BK Käglan, spelar tvåhandsfattat med sådan framgång att han tog hem Hallmästerskapen förra helgen.
Sebastian skulle ha varit med i onsdagens Nyan-test, men en ryggskada satte stopp.
Tvåhandsfattningen kan möjligen vara framtidens bowling, men särskilt skonsam för kroppen är den inte.


Stor belastning
– Det blir en sådan vridning på kroppen som inte är riktigt naturlig. Belastningen på axlar och rygg är stor, säger Katarina Sundberg.
– Jag har en lagkamrat i AIK som spelar tvåhandsfattat som har ryggproblem. Många får rygg-, nack- och knäproblem. Men det får man väl ta för ”fame and fortune”, säger Oskar Mattsson och skrattar.
Trots att världens bästa bowlare Jason Belmonte, Australien, och finske World Games-mästaren från i fjol, Osku Palermaa – båda två delar klubbadress med Jesper Svensson i elitserielaget Pergamon BC – båda spelar tvåhandsfattat är det alltså inte en teknikrevolution som duon Sundberg/Mattsson kommer att ta till sig.
I synnerhet inte nu i helgen när det väntar fem timmars division II-bowling hemma i Idrottsgården under lördagseftermiddagen och kvällen.
– Nej, nu är det fokus på den vanliga tekniken som gäller. Man ska vara trygg med det man gör för att kunna prestera, säger Katarina Sundberg.
IFK Mariehamn är fyra av sex lag i division II efter en spelad omgång. På lördag väntar fem nya matcher mot de övriga lagen i tvåan, och förutom Sundberg och Mattsson spelar Kim Nyman, Kenneth Danielsson, Marcus Björk och Ove Pellas för IFK.

Oskar Magnusson

oskar.magnusson@nyan.ax