DELA

Mikko möter TPS med mål i sikte

SÖNDAG, 18.30
IFK MARIEHAMN–TPS
FOTBOLL. Mikko Paatelainen leder IFK Mariehamns interna skytteliga med åtta mål.
– Det är hyfsat. Men nu har jag inte gjort något mål på fyra matcher så jag hoppas kunna bryta den trenden på söndag, säger han.
Paatelainen kom till IFK Mariehamn från TPS inför den här säsongen. Från 2006 och framåt spelade han med Åbolaget så han känner naturligtvis laget väl. Några tips har han dock inte behövt dela med sig till IFK:s tränare Pekka Lyyski inför söndagens möte.
– Pekka känner TPS så väl ändå, konstaterar han.
När IFK mötte TPS på bortaplan i juni slutade matchen med grönvit 4–1-seger. Paatelainen hoppas på seger igen men inser att man får jobba hårdare för den den här gången.
– De har blivit mycket bättre sedan dess. Jag tror inte att vi vinner med 4–1 igen men man vet aldrig. Det kommer åtminstone inte att bli lätt.


Koncentration
Främst tycker Paatelainen att det är TPS anfall och mittfält som spelar bättre nu än tidigare på säsongen. Han nämner duktiga yttrarna Mika Ääritalo och Jonatan Johansson som laget använder flitigt i sitt anfallsspel, men även det centrala mittfältet som spelar bättre nu än när lagen möttes på Veritas stadion.
Därtill tycker han att TPS-försvaret med små, snabba och tekniska ytterbackar samt stora, starka mittbackar utgör en lyckad mix.
Men trots att han har stenkoll på motståndet säger han att receptet för seger är att inte fokusera för mycket på det.
– Vi ska koncentrera oss på vårt eget spel bara.


Energiboost
Inför söndagens match tycker Paatelainen att energin i IFK är god. En bidragande orsak är de tre nyförvärv som klubben gjort.
– Det ger alltid en liten boost till ett lag när det kommer in nya spelare.
Försvararna Mason Trafford och Guiseppe ”Joe” Funicello samt anfallaren Lamar Neagle, alla värvade från USA, har hittills gjort ett gott intryck på Paatelainen.
– De har alla tränat med oss den här veckan och man ser direkt att de är bra spelare allihop.
Att det kommit in en spelare som ska konkurrera om de offensiva positionerna ser Paatelainen enbart som positivt.
– Det är välkommet med konkurrens. Lamar är en duktig spelare och jag tycker bara det är bra att han kommit hit.
Men trots ödmjukheten är det klart att Paatelainen vill spela från start på söndag. Och gärna vill han utöka saldot på målkontot.
– Min säsong hittills har väl varit okej. Det är klart att jag hoppats att vi skulle ha tagit lite fler poäng men för min egen del är åtta mål hyfsat. Men nu har jag inte gjort något mål på fyra matcher så jag hoppas kunna bryta den trenden på söndag, säger han.

Malin Lundberg

malin.lundberg@nyan.ax