DELA
Foto: Jonas Edsvik<07_Bildrubrik>HOPPFULLA Elsa Häger visar upp ett så kallat sheepjump medan Emma Pussinen (till höger i bild) bjuder på ett spagathopp.

MGF:s FM-hopp

GYMNASTIK. Här är Ålands hopp i gymnastik-FM.

I maj skriver Elsa Häger och Emma Pussinen historia i Esbo.

– Det känns jättecoolt att vara den första som representerar Åland på FM, säger Pussinen.
Jonna Breider är hittills ensam om att som junior ha representerat Åland på Finska mästerskapen i gymnastik.

Den andra helgen i maj får Breider sällskap i historieböckerna – två gånger om.

Både Emma Pussinen, 16, och Elsa Häger, 13, deltar för Mariehamns gymnastikförenings räkning i FM-tävlingarna som avgörs i Esbo 8-9 maj.

Pussinen tävlar i hopp och på bom i seniorklassen (som första åländska någonsin).

Häger ställer upp på bom och matta som junior.

– Det kommer att bli häftigt, säger Emma Pussinen.

Vad är det som gör att ni ställer upp på FM just i år?

– Jag har ökat svårigheten i mina serier och fått mer rutin i dem. Både jag och mina tränare känner att jag är redo för FM nu och att det är dags att testa på och se hur det går, säger Emma Pussinen.

– Jag har också ökat svårighetsgraden i mina serier på slutet. Det är den största tävlingen jag har varit med om, så det blir både spännande och roligt, säger Elsa Häger.

Fjolåret var något av ett genombrott för Emma Pussinen som gick upp i den tyngsta tävlingsklassen F och satte hoppet ”Tsukahara”, som bidrog starkt till hennes fina höst.

”Lilla apan”

– Planen var väl egentligen att jag skulle vara med på junior-FM någon gång, men det kom rätt snabbt på och jag hade inte riktigt serierna för det då. Men i höstas kom jag igenom med mina svårare moment, efter en ganska tung och kämpig vår med en tuff styrkeperiod. Det är skönt att se att träningen har gett resultat.

Elsa Häger hör till de yngsta bland MGF:s gymnaster som tävlar i E-klassen, och smyger lite under radarn. Hennes tävlingsprogram är ofta svåra, vilket gör missar svårundvikliga och poängbortfall likaså. Men den dag allting sitter blir 13-åringen att räkna med.

Emma beskriver Elsa som MGF:s ”lilla apa”; hon som inte räds något moment och som hela tiden vågar testa nya volter.

Oräddheten kommer sannolikt väl till pass på junior-FM om knappt fyra veckor.

– Jag faller ibland från bommen och då dras poängen ner. Om jag får till allting kan det väl gå ganska bra, men jag är bara glad över att få vara med på FM, säger Elsa Häger.

Hur kommer det sig att du är så modig som gymnast?

– Jag vet inte. Jag tycker väl bara att det inte är så läskigt att testa på nya saker. Och därför blir det inte så svårt heller.

Emma Pussinen:

– Elsa är jättehärlig. Hon pushar mig framåt hela tiden; testar hon en volt vill jag också testa den.

För Emma Pussinen blir senior-FM hennes största tävling i karriären hittills och motståndet är högklassigt.

– Inför varje tävling tänker jag att jag inte kan påverka vad de andra gör och så är det nu också. Visst vore det jättekul att sätta ett bra resultat, men jag far dit för att se hur det är på ett FM. Hur domarna beter sig, hur stämningen är och hur nervös man blir. Förhoppningsvis blir det fler FM för mig framöver och då har man mer rutin och kan göra bättre resultat. Ser man på de bästa gymnasterna i Finland har man en lång bit kvar, men samtidigt blir man inspirerad av dem.

Oavsett resultat menar Emma Pussinen att det faktum att Åland har två gymnaster anmälda till FM är en seger i sig för Mariehamns gymnastikförening.

– Ja, det är jätteroligt att vi är med på FM och visar på att vi finns för resten av Finland. Vi kanske inte kan slåss med de allra bästa i landet riktigt än, men vårt mål är att komma dit en dag.