DELA

Mer ansvar gav resultat

FOTBOLL. Åland Uniteds Caroline Sjöblom, 20, debuterar den här veckan i U23-landslaget.
Uppdraget börjar med ett träningsläger och avslutas med en träningslandskamp mot svenska U23 i morgon.
– Det ska bli roligt att få på sig landslagströjan. Lite nervöst men samtidigt är man väldigt stolt, säger hon.
Hon har blivit tillfrågad vid ett par tillfällen tidigare men tvingats tacka nej till uppdrag i Finlands B-landslag (U23). En gång för att det civila jobbet kom emellan och nu senast i somras när en lårskada satte stopp för hennes medverkan i en landskamp som spelades här hemma på Åland.
Nu är det tredje gången gillt för 20-åriga Åland United-försvararen Caroline Sjöblom. Den här veckan är det träningsläger med B-landslaget i Eerikkilä och lägret avslutas med en träningslandskamp mot Sveriges U23-landslag i morgon.
– Förhoppningsvis är det inget som står i vägen den här gången, utan det ska bli riktigt roligt eftersom det var så många år sedan jag spelade med i något landslagssammanhang, säger hon.

Tar mer ansvar
Sjöblom spelade tidigare i U19-landslaget, men med några års frånvaro från landslagsfotbollen såg hon det inte som någon självklarhet att hon skulle bli tillfrågad på nytt.
– Från U19 upp till U23 är det ett stort steg att ta, men nu vill nog se om jag funkar där. Själv tycker jag att det känns som att jag har mognat och blivit bättre det här året. Det beror nog mycket på att jag tar mer ansvar i backlinjen nu än vad jag gjorde tidigare, säger hon.
Det är Åland Uniteds huvudtränare Marianne Miettinen som är förbundskapten för Finlands B-landslag, men A-landslagets förbundskapten Andrée Jeglertz har också haft ett finger med i uttagningen till träningslägret den här veckan. Om det sen leder vidare till A-landslaget vill hon inte spekulera i men ser det som ett bra lyft för självkänslan.
– Det ska bli roligt att få på sig landslagströjan. Lite nervöst men samtidigt är man väldigt stolt, säger hon.

Tre ÅU spelare uttagna
Förutom Sjöblom är även ÅU-spelarna Taina Hartikainen och Satu Kruus uttagna till U23-träningslägret. Det betyder att det är tre av ÅU:s spelare som missar några viktiga träningspass med klubblaget när det bara återstår en vecka är till Champions Leaguemötet mot de regerande mästarna FFC Turbine Potsdam.
– Det kanske inte är helt ultimat för laget att tre spelare är borta en vecka innan matchen mot Potsdam. Men för mig personligen tror jag bara att det kommer att förbättra min insats. Sveriges U23, som vi möter i träningslandskampen, är ett av de bästa U23-landslagen i världen vilket betyder att det blir en match med högt tempo. Och att klara av ett högt tempo kommer verkligen att behövas i matchen mot Potsdam, säger hon.

Maria Nykvist

maria.nykvist@nyan.ax