DELA

Medaljregn över Wiss på FM

FRIIDROTT. Hanna Wiss fortsatte skörda medaljer när FM för 19-åringar hölls i Ylivieska i helgen. Två guld och ett silver blev facit. Dessutom fick åländskan en efterlängtad landslagsplats.
Wiss inledde helgens tävlingar med att ta ett guld på 100 meter. Med tiden 13,06 gick hon vidare som femma från försöken, och i finalen putsade hon tiden rejält. Trots kraftig motvind gick hon i mål på 12,34 sekunder.
– Det var det bästa guldet, absolut. Jag var trea i statistiken inför loppet och hade verkligen inte väntat mig att vinna, säger Wiss.
Wiss säger att motvinden var henne till hjälp i finalen.
– Det började blåsa jättemycket ungefär en kvart före loppet. Jag hoppades bara att det skulle blåsa mer för placeringsmässigt går det alltid bättre för mig i motvind. Jag är stark och lite tyngre så jag påverkas inte lika mycket som de längre och lättare löparna, säger hon.
Loppet skulle dock inte avgöras förrän på de sista 20 metrarna.
– Jag låg fyra men vid 80 meter kände jag att nu tar jag det här. Då kom vinnarskallen fram och det var bara finsk sisu hela vägen in. Hon som blev tvåa bara skrek på slutet för att hon tog i så mycket de sista stegen i motvinden. Det var verkligen bara rå styrka som gällde, säger Wiss.


Landslagsplats
På söndagen tävlade Wiss i längd och på 200 meter – sträckan där hon förra helgen tog ett sensationellt brons på senior FM. I längden krävdes bara ett hopp. I första försöket klämde hon i med 5,99 meter, ett hopp som ingen överträffade.
– Jag gjorde ett hopp till sedan men fick det underkänt för övertramp. Sedan var det ingen idé att hoppa mer, det blåste så mycket att eventuella rekord skulle ha blivit underkända på grund av för mycket vind.
I stället försökte Wiss ladda om inför 200 metersloppet. Där fick hon dock se sig slagen av Maria Räsänen.
– Först blev jag besviken eftersom mitt mål hade varit guld. Men allt var på hennes sida, hon hade innerbanan och det var medvind. Jag stumnade lite på slutet, det blev en för lång dag för mig och energin började ta slut.
Med lite distans till loppet är Wiss ändå nöjd med silvret.
– Och nu fick jag också en landslagsplats så jag får åka med till NM som går på Island om två veckor. Jag är supernöjd.


Personliga rekord
Förutom Wiss tävlade även Jonathan Malmberg i Ylivieska. På 400 meter blev han tia på tiden 51.07 som även innebar nytt personligt rekord. Även på 200 meter slutade han på tionde plats med tiden 22,91.
I Tammerfors tävlade Victor Jansson och Lucas Mattsson i FM för 17- respektive 16-åringar.
Jansson tog sig till final på 300 meter efter att ha sprungit på nytt personbästa, 36,66 sekunder. Den tiden slipade han sedan ytterligare i finalen. Klockan stannade på 36,48 vilket räckte till en sjunde plats. Jansson tävlade även på 100 meter. Där blev han sexa i sitt försöksheat och tiden 11,66 räckte inte till final.
Mattsson å sin sida deltog i tre grenar. På 300 meter blev han 13:e på tiden 38,57 – en förbättring av personbästat med nästan en halv sekund. I höjdtävlingen slutade han på en delad niondeplats efter att ha hoppat 175 centimeter och på 800 meter sprang han in på tiden 2.09,44, en tid som inte räckte för final.


22-åringarna
I Torneå tävlade Erica Nordqvist och Andreas Henriksson i FM för 22-åringar. Henriksson slutade sexa i höjdhoppstävlingen med resultatet 1.85 meter och sjua i tresteget efter ett hopp på 13,20 meter.
Nordqvist blev åtta på 100 meter på tiden 12,72 och på 200 meter blev hon femma på tiden 25,81.

Malin Lundberg

malin.lundberg@nyan.ax