DELA

Med proffsen kommer bättre kontinuitet

FOTBOLL. Det började med ett lag. Men fortsatte med ett annat. IFK Mariehamn har under den gångna säsongen använt sig av 28 olika spelare från start.
– Det är inte för skojs skull som vi gjort det, säger Pekka Lyyski.
Nej förklaringen ligger enligt Pekka Lyyski i den mängd skador som klubben haft under hela året. Långtidsskadade spelare som till exempel Peter Blomberg, Travis Binnion och Daniel Norrmén har tvingat Lyyski till en hel del omorganisation.
– Ingen tränare som har en någorlunda målvakt, mittbackspar, centralt mittfält och anfallare byter spelare. Sen runtomkring kan man byta men ryggraden byter man inte. Det är min tankegång i fotboll. Men i IFK:s fall har inte det varit möjligt i år, säger Lyyski.
Skadorna har gjort att kontinuiteten i IFK:s startelva varit allt annat än stabil. Försvarslinjen har i år bestått av tio olika spelare, mittfältet lika många och anfallet åtta spelare. Mest anmärkningsvärt är nog ändå de fem målvakterna.
– Vi har varit så illa tvungna, säger Lyyski om just målvaktsfrågan. Det är helt klart att vi drabbats av något som inte är normalt och det är helt klart att det påverkar laget.

Bättre förutsättningar
Samma sak säger Lyyski egentligen om både backlinjen och mittfältet. Endast Jani Lyyski har spelat alla matcher den här säsongen och dessutom på en och samma position. Men det är ändå det centrala mittfältet som drabbats hårdast.
Tolv olika kombinationer på sju spelare. Så har IFK Mariehamns mittfält sett ut i år. Och Pekka Lyyski är mer än medveten om att olika startuppställningar påverkar laget.
– Det är klart att det påverkar. Det blir färre gjorda mål och fler insläppta mål. Sen påverkar det hela tryggheten i laget.
Många av skadorna i år har varit svåra att förhindra. Som till exempel på Willis Ochieng, Tommy Wirtanen och Peter Blomberg. Där spelar det nog ingen roll vad det är för klubb. Men en sak pekar Lyyski på som IFK Mariehamn måste förbättra.
– Först och främst att IFK får likadana förutsättningar som konkurrenterna, säger han. När vi möter proffs måste vi också vara proffs.

Tar sitt ansvar
Nu är det på gång med tolv heltidskontrakt till nästa säsong och som Lyyski själv säger är tolv bättre än två. Och ett sådant steg måste till för att IFK ska klara av att nå de målsättningar som klubben satt upp. Nämligen spel i Europa.
Men för att nå dit måste Lyyski givetvis ha en trupp färdig redan när Tipsligan startar. Annars blir det precis som i år och förra året att klubben måste söka nya spelare mitt i säsongen.
– Det är helt klart inte idealiskt för våra spelare, säger Lyyski. Omklädningsrummen är inte byggda för så stora trupper.
Men samtidigt har det förmodligen varit nödvändigt. Enligt Lyyski hade han efter EM-uppehållet ibland endast elva spelare att välja mellan. Samtidigt är det ingen bortförklaring till att IFK hamnade där de hamnade.
– Inte tar jag bort mitt ansvar, säger Lyyski. Jag har det yttersta ansvaret för slutresultatet.
Har det varit frustrerande att hela tiden byta startuppställning?
– Nej, absolut inte. Jag är realist och visste att vi överpresterade ifjol. Samma sak året innan.
Vad är viktigast för att IFK ska minimera risken att hamna i samma situation igen?
– Det viktigaste är att IFK får så många heltidsproffs som möjligt.

JOHAN LARSSON

johan.larsson@nyan.ax