DELA

Mattan som gör dig matt

IDROTT. Det är en liten matta. Det är några skumgummiredskap. Och det är hur jobbigt som helst. Flowin är den nya flugan och under Idrottsforumet den 15 november visar Åse Raske upp den nya träningsmetoden.
– Det är kul att den ser så oskyldig ut, säger Åse. För den är inte lika oskyldig.
Mattan är utrullad i ett liten rum på Medimar. Den är en gånger en och fyrtio meter. Ser inte så märkvärdighet. Är inte speciellt skräckinjagande. Fram till man provat den.
– De första av killarna i IFK-gänget fick ett 20-minuterspass och de var helt slut efteråt, säger Åse.
Så är den. Den liksom smyger på en. Första märker man ingenting men sedan känns det precis överallt. Framförallt i magen och bålen. Det är också just den så kallade core-träningen som Åse är specialist på.


Den är genial
Hon jobbar som fysioterapeut på Medimar med inriktning på idrottsskador. Tillsammans med ortopeden Erkki Venäläinen har hon tagit fram ett antal träningsmetoder där fokus ligger på att få med magmusklerna i varje rörelse.
Det var också genom deras träningsmetod som hon kom i kontakt med Flowin. Företaget bakom idén tänkte att Åse kunde vara intresserad så hon gick med på att testa mattan.
– Då förväntade jag mig en stor maskin. Sen kom han upp och rullade ut den här. Men det tog ungefär 15 sekunder sen förstod jag hur genial den är, säger Åse.


Hittar alla muskler
Det är friktionen som är grejen. Desto mer man trycker till desto jobbigare blir det. Det går lika bra att använda den stående som liggande. Allt beroende på vilka muskler man vill träna.
– Man reglerar belastningen av storleken på rörelserna eller så jobbar man ruggigt snabbt, säger Åse.
Hon visar upp ett par övningar. Som att åka skidor. Eller skridskor. Men även fisken dyker upp. Bara om man står rakt upp och ner och drar benen lite år var sin sida så känns det direkt i ljumskarna.
– Genom att variera vinkel hittar man nya muskelgrupper hela tiden, säger Åse.


Tar med sig mattor
Den är perfekt till rehabilitering för just ljumskarna men även till baksidan av låret. I Sverige använder stora delar av golfeliten mattan och här på Åland har som sagt Åse testat den med några spelare i IFK Mariehamn.
Under Idrottsforumet den 15 november finns Åse på plats för att visa upp mattan samt berätta om lite olika träningsmetoder. Dessutom har hon med sig ett gäng med mattor så det blir garanterat ett jobbigt seminarium.
– Dels blir det lite teori om olika träningsaspekter och så om vikten av olika styrkor för en idrottare. Som till exempel explosivitet och hur man kan träna det med Flowin, säger Åse.
Du kan anmäla dig till Idrottsforumet via ÅIF:s hemsida. Läs mer på faktarutan här bredvid.

JOHAN LARSSON

johan.larsson@nyan.ax