DELA

Mats Gustafsson hyllar publiken

FOTBOLL. Han har inte den gamla grönvita matchdräkten på sig längre. Den är undanlagd. Till förmån för slips och kostym.
Inte heller arenan är den samma. Nu är det familjen som gäller. Och bankvärlden.
I går var första dagen i Mats Gustafssons nya karriär.
Klockan börjar närma sig 17.00. Mats Gustafsson har slutat för dagen. Banken har stängt och personalen börjar så smått gå hemåt. Det är lugnt. Inte ens Mats behöver stressa. För första gången på mycket länge behöver han inte tänka på någon kvällsträning. I onsdags kom beskedet att han slutar i IFK Mariehamn.
– Det känns väldigt jobbigt men jag vet att det är rätt beslut. Fast det kommer att kännas underligt att ha kvällarna lediga. Men det ser jag fram emot.
Karriären i IFK började redan 1995 men året därefter flyttade han till Åbo och började spela med FC Inter. Där blev det totalt 178 ligamatcher. Inför förra säsongen återvände han till Åland och IFK Mariehamn. Hans son skulle börja dagis och dessutom blev han erbjuden ett jobb på ön. Länge gick det att kombinera det sociala livet med familj och jobbet på banken med fotbollen. Fram tills nu.
– Största orsaken till att jag slutar är att jag fick ett andra barn för fyra veckor sedan. Första barnet är fyra år och jag kunde vara hemma med honom hela tiden. Jag vill inte missa det med min andra son. Det kom till en punkt där familjen gick först, sedan arbetet och i tredje hand fotbollen.

Berättade för laget
Redan i våras kände Mats att det började bli jobbigt. Både familjen och arbetet krävde mycket tid. Och i valet av de tre var det fotbollen som fick gå åt sidan. En tanke som började växa fram allt mer efter säsongens slut.
– Det slutliga beslutet tog jag i veckan men vi har haft diskussioner i drygt en vecka. När andra barnet kom blev det hela mer verkligt och samtidigt behöver den äldsta sonen mer tid.
På många sätt var det därför ett lätt beslut för honom att ta. Trots att fotbollen varit en stor del av hans liv. Men han värnar om sin familj och tänker på sin framtida karriär. Beslutet tog han i början av veckan men det var först i onsdags som hela laget fick reda på det.
Han berättade det i omklädningsrummet precis före träningen.
– Inte tänkte jag att det skulle vara några problem… Man tänker ju framåt när träningsmatcherna börjar och jag kommer att sakna samlingarna. Men nu känns det som en lättnad på ett sätt.

Har spelat mot Ajax
För det flesta kom det som en överraskning medan andra visste om det. Eller i alla fall hade räknat ut det. Reaktionerna var dock entydiga och hela laget visade full förståelse för hans beslut. Samtidigt som de tyckte det var tråkigt att en så viktig spelare skulle sluta.
– Det är en otrolig sammanhållning och alla kompisar är jättebra människor. Det har varit två lyckade år och en sjätteplats är en otrolig bedrift.
Men det är från tiden i FC Inter som Mats har sina riktigt stora minnen från. Han har fortfarande många vänner kvar i Åbo och de besöker varandra regelbundet. Visserligen blev det aldrig någon medalj för honom i Inter men ett par minnesvärda matcher.
– Vi var med i Uefa-cupen och fick spela mot större lag som Ajax. Det är minnen man kommer att minnas. Inte glömmer jag dem…

Ska följa IFK
Det blev åtta säsongen i Inter som lärde honom utvecklas mer än som fotbollsspelare. Detta fortsatte sedan i IFK Mariehamn. Det har varit en karriär där han hela tiden tagit lärdom från båda sidor av fotbollsplanen.
– Fotbollen är team-work och det har jag nytta av i arbetet där man också strävar efter ett gemensamt mål.
Och nu är det alltså helt andra mål det handlar om. Men karriären fortsätter. Mats jobbar som finansiell rådgivare på Andelsbanken där han har hand om låneplanering.
Men när vårsäsongen drar igång kommer han förmodligen lämna sitt kontor och sitta på läktaren för att följa sitt gamla lag. För första gången som supporter.
– Jag vill tacka alla dem som stöttat mig. Det är alltid tråkigt att ge ett sådant beslut. Publiken har varit som en tolfte spelare och det har varit otroligt roligt.
Någon fotboll blir det längre för Mats. Inte ens som motion. Istället blir det badminton. Eller möjligtvis tennis.

JOHAN LARSSON

johan.larsson@nyan.ax