DELA

Matchen du inte får missa!

FOTBOLL. Laget som Åland United spelar Champions League-debut mot är ett av världens bästa klubblag.
Det är alltså ingen lätt uppgift de tar sig an i kväll när de möter FFC Turbine Potsdam på Wiklöf Holding Arena.
Men ett par av spelarna i ÅU har extra koll på vad som krävs. Två av dem har mött Potsdam förut.

Satu Kruus och Jaana Lyytikäinen mötte FFC Turbine Potsdam när de spelade med Honka i fjol. Det blev ingen rolig upplevelse. I varje fall inte resultatmässigt. 16-1 totalt blev det till fördel Potsdam i den Champions Leagueomgången. Det nederlaget ska inte upprepas med Åland United.
– Vi var inte så bra förberedda den gången. Nu är det skillnad. Nu vet vi vad som väntar, säger Jaana Lyytikäinen.
Och erfarenheterna har de delat med sig av till klubbkamraterna i ÅU om tipsat laget om vad som krävs.
– Det gäller att vara med från första sekund. Man får inte vara blyg när man spelar mot ett sånt lag och det gäller att hålla tempot uppe, säger Satu Kruus.

Konkurrens om platserna
Och efter gårdagens träning, den sista innan matchen, tycker de båda att läget ser bra ut.
– Nu är vi bra förberedda både mentalt och spelmässigt. Det är bra stämning i laget och alla är väldigt fokuserade, säger Kruus.
– Den här matchen har man sett fram emot länge. Det kommer att bli en lång väntan i morgon (läs i dag) innan matchen äntligen börjar, säger Lyytikäinen.
Även ÅU:s tränare Marianne Miettinen är nöjd med förberedelserna inför dagens match.
– Man märker att alla tar det på stort allvar. På träningen i dag (läs i går) var alla jättefokuserade och hade redan tankarna på matchen. Jag tror att det är första gången på säsongen som det faktiskt finns konkurrens på varje position, säger hon utan att vilja avslöja något om dagens startelva.

Talar för ÅU
Spelarna och Miettinen är väl medveten om att det troligtvis är tuffast möjliga motstånd de möter i dag men tror ändå inte att ÅU har alla odds emot sig.
– Det kan mycket väl hända att de underskattar oss. Christoph Treier (mental tränare, reds. anm.) var och föreläste för oss förra veckan och han sa att de troligtvis börjar underskatta oss redan när de landar på Mariehamns flygplats. Att de kommer att tänka gud vilket litet ställe och hur kan de spela i Champions League. Sen har vi fördel av att ha hemmaplan och hemmapubliken som stöttar oss. Och pressen den ligger på dem, för oss är det bara att köra, säger Miettinen.

Läs mer om kvällens match i dagens Nya Åland.Maria Nykvist

maria.nykvist@nyan.ax