DELA

Mardrömsmotstånd för ÅU i Champions League

FOTBOLL. Åland United möter regerande mästarinnorna FFC Turbine Potsdam i sina två första matcher i UEFA Women’s Champions League.
– Vi är besvikna, vi hade hoppats på att lottas mot vilket lag som helst utom dem, säger spelarna Jaana Lyytikäinen och Satu Kruus.
Lyytikäinen och Kruus spelade båda med FC Honka 2009 när Esbolaget representerade Finland i Women’s champions league. Då mötte de FFC Turbine Potsdam i två matcher som slutade 8–0 och 8–1 till tyskorna och därmed var Honkas Europaäventyr över.
– De är ett jättestarkt lag, jag är lite besviken att vi lottades mot dem, säger Kruus när hon fått reda på att även Åland United ställs mot tyska mästarinnorna.
– Vi måste verkligen spela vårt allra bästa för att ha en chans mot dem. Vi har ett bra lag här, men jag kan inte säga om vi har större chans att slå Potsdam än vad Honka hade, säger Lyytikäinen.

Kan överraska
Åland Uniteds tränare, spelare och ledare hade samlats på ett hotell i Mariehamn för att följa lottningen tillsammans. ÅU:s Jan-Ove Fellman fanns på plats i Schweiz där lottningen ägde rum och han rapporterade till tränaren Marianne Miettinen per telefon.
– Var det som jag hörde Fellis? frågade Miettinen chockat när det stod klart att ÅU möter Potsdam.
– Jag blev överraskad. Det är väl inte den motståndare man helst vill möta i sina första matcher. Alla lag i andra omgången är bra, men Potsdam är riktigt bra.
Miettinen hade helst sett att ÅU lottats mot tjeckiska mästarinnorna AC Sparta Praha eller Österrikes SV Neulengbach.
– Men vi kan alltid överraska. Det som är positivt med det här motståndet är att det är lätt att få information om dem. Jag var rädd för att vi skulle lottas mot något ryskt lag som det skulle vara svårt att få information om. Nu känner jag till exempel spelaren Essi Sainio som spelat i Potsdam och det är lätt att få tag på dvd-filmer med deras matcher.

Samma grundspel
Den 22 eller 23 september möts ÅU och Potsdam på WHA. Returmötet spelas sedan den 13 eller 14 oktober.
Hur förbereder ni er inför matcherna?
– Vi skaffar information om dem, men vi kommer absolut inte att förändra vårt grundspel. Vi har tränat i ett helt år och kommer inte att ändra på det på grund av vem vi lottats mot. Däremot måste vi förstås se vad de är bra på och vad de har för svagheter och försöka använda det till vår fördel.

Malin Lundberg

malin.lundberg@nyan.ax

Foto: Jonas Edsvik

jonas.edsvik@nyan.ax