DELA

Många förändringar i Kenta Sandviks nya liv

KRAFTSPORT. Det är en lättare Kenta Sandvik som börjat arbeta sig upp mot de stora tyngderna igen.
Nyan har träffat styrkelyftaren Kenneth Sandvik för att höra hur 32-åringen mår och hur det går med träningen efter den lilla hjärtattacken i mitten av juli i år.
I styrkesalen i Idrottsgården klamrar sig ett gäng ungdomar fast vid träningsredskapen. Musiken dånar hur högtalarna. Det luktar svett och dundrar till när vikterna når golvet.
Lite längre in i salen ligger de riktigt tunga vikterna. Här vågar sig inte ungdomarna in. Kenneth ”Kenta” Sandvik värmer upp med en tom stång. Några knäböj och sedan lägger han tillbaka stången.
– Jag börjar med 60 kilo, säger han. Sedan brukar jag gå upp till 100 eller 150 kilo.
Det var i juli som Kenta började känna en tryckande smärta över brösten. En smärta som inte ville ge med sig. Till slut åkte Kenta till akuten där det fastslogs att hade fått en lindrig hjärtattack.
Några dagar senare fick han åka med helikopter till Uppsala för att där genomgå ett mindre ingrepp. Så här mer än en månad senare kan Kenta konstatera att allt gått smärtfritt sedan dess.
– Det känns bra. Jag har gått ner 12 kilo och känner ingen stress, säger han. Styrkemässigt är det ingen skillnad. Allting känns jättebra.


Nya kostvanor
Med både VM- och EM-guld på meritlistan är det inte så konstigt är förändringarna i Kentas liv blivit många. Först och främst kämpar han med att gå ner i vikt. Från att väga 150 kilo till att så småningom väga 125 kilo. Bara det är en bedrift i sig.
– Självklart finns det en risk om man inte är försiktig och därför är det mycket jag ändrat på. Både vad det gäller mat och motion. Mitt stora mål nu är att lägga på vikter och sen börja tävla igen, säger Kenta.
Tidigare brydde sig Kenta i särskilt mycket om vad han åt för något. Ju större, desto bättre. Så lyder nämligen devisen inom styrkelyftningen. Men nu har han börjat tänka om och tänker numera mer på vad han äter.
– Det är ett ganska enkelt matupplägg med mycket rena matprodukter från grunden, säger han.


Motionerar mer
Samma sak gäller för motionsupplägget. Förut tränade Kenta i stort sett endast musklerna, utan att tänka på någonting på konditionen. Precis som med kosten har han fått tänka om helt. Och det är helt nya upplevelser för honom.
– Jag lägger ner mer tid på motion, kör inga tunga vikter och promenerar mycket. Det har resulterat i att jag har lättare för att röra på mig och att jag sover bättre. Träningen har gjort stor skillnad och konditionen känns också bättre än tidigare, säger han.
Kenta har dessutom fått lite perspektiv på hur livet såg ut tidigare. När han kunde äta i stort sett vad som helst och när han endast tränade musklerna. Det var i stort sett en spikrak, men ohälsosam, linje mot toppen.
– Det var roligt att bara köra på och se hur långt det kunde gå och hur långt man kunde hålla på. Stegvis blev ju resultaten också bättre, säger Kenta.


Hälsan i första hand
Visst, resultaten blev bättre och världsrekorden fler. Men kanske var det till priset av en god hälsa. Kenta vet inte om han hade kunnat fortsätta i samma tempo som tidigare.
– Det var nog dags för en förändring oavsett om jag hade fått hjärtattacken eller inte. Det är ju inte hälsosamt att vara stor allt för länge, säger han.
Trots att en hjärtattack betyder många förändringar lunkar livet på i samma lugna tempo som vanligt. Kenta känner ingen stress och tar livet lite som det kommer. Några större förändringar i privatlivet har han inte gjort sedan hjärtattacken.
– Livet cirkulerar ganska mycket runt sport och där har förändringarna varit många. Det är en ny viktklass och nya motståndare. Dessutom har jag ingen aning om vad jag kan lyfta i den klassen. Jag hoppas bara att jag kan gå för fullt. Det ska bli kul men nya utmaningar, säger Kenta.
Den nya viktklassen Kenta siktar mot är 125 kilo, en viktklass han aldrig tidigare tävlat i. Det har alltid varit den tyngsta viktklassen – 150 kilo – som gällt för honom. Men så är det alltså inte tänkt längre. Kenta ska, och vill, börja tävla igen. Men samtidigt är han ödmjuk mot sig själv.
– Jag är förstås medveten om att jag inte kommer att prestera superresultat de första åren. Först ska jag banta och träna med lätta vikter. När jag väger 125 kilo är det upp till hälsan hur mycket jag vill lyfta. Men nu finns det inget annat än att bara köra på och hoppas på att jag går ner i vikt så fort som möjligt. Sen när alla värden är bra så får vi se vad som händer, säger han.
Så som det ser ut för Kenta nu verkar det inte vara några som helst problem för honom att komma tillbaka. Han stressar nämligen inte upp sig. I alla fall inte när det gäller han själv. Då är det värre när han coachar sin fru Marcela Sandvik som också hon tävlar i styrkelyftning. Då kan han bli lite lätt nervös. Men det är nog något som inte går att ändra på.

JOHAN LARSSON

johan.larsson@nyan.ax