DELA

Mållös premiär för IFK Mariehamn

TPS 0
IFK MARIEHAMN 0
FOTBOLL. IFK Mariehamn inledde sin premiär strålande, men efter en halvtimmes spel började nerverna spela in.
Trots allt höll laget ihop och efter storspel av målvakten Antti Kuismala kunde man resa tillbaka hem med en poäng.
Det märktes att det var länge sedan IFK Mariehamn spelat en match som betyder något. Elva spelsugna killar, varav sex ålänningar i öppningselvan, bjöd på lysande fotboll på Veritas Stadion.
Iklädda sorgeband för att hedra styrelsemedlemmen Robert Gustafsson som nyligen gått bort, visade laget upp ett samspel med öppna ytor som inte bjöd in hemmalaget TPS alls i matchen. Högerbacken Patrik Rikama kunde göra vad han ville på sin kant och anfallsduon Tommy Wirtanen och Peter Sjölund stod många gånger lämpligt framför mål.
Men det var där någonstans laget inte höll. De omkring 50 stycken grönvita fansen i publiken hade svårt att dölja sin frustration när avsluten saknade spets och onödigt enkelt slarvades bort.

I stolpen
Efter en kvarts spel fick TPS struktur på sitt spel och skapade flera farliga chanser. Fyra hörnor efter varandra, samtliga signerade brasilianaren Ady, satte press på IFK-förvaret med Antti Kuismala i spetsen.
Efter det fallerade mariehamnarnas spel helt, och det var med andan i halsen laget gick till pausvila strax efter att Kuismala bjudit på en riktig tv-räddning på Ayds hårda skott.
Andra halvlek inledde Peter Sjölund med att skapa stor show på sin anfallsposition, vilket till och med fick TPS-fansen att dra efter andan. IFK kunde skapa två sylvassa målchanser dels genom en hörna där Jani Lyyskis nick rensandes av en back på mållinjen, dels via en Rikama-nick i stolpen.

Hård kamp
Även TPS skakade rejält om i sina motståndares backlinje. En ständigt fiskande Mikko Paatelainen fick se ett par av sina frilägeschanser bli stoppade av Kuismala liksom Ady som flera gånger fick möjligheten att skicka iväg kanonskott.
De sista tio minuterna utspelades en hård kamp där luften dallrade av förväntan om att ett mål skulle ramla in. Både inbytte Justus Vajanne och hemmalagets brasilianare hade chans att avgöra matchen innan domaren Mikko Vuorela blåste av den.

Positiv premiär
Ett rättvist resultat trots allt, något som Peter Sjölund också tyckte efter matchen.
– Matchen var ungefär som vi trodde. TPS spelar rakt och vi förstod att det skulle bli både hårt och tufft, sa han efteråt.
Trots allt var han positivt överraskad av premiären.
– Det är skönt att det är över. Det blev mer spel än jag trodde och det blev riktigt jämnt. Det var trots allt de som hade pressen på sig, konstaterade Sjölund och fortsatte:
– Mitt eget spel var helt okej, det kan alltid bli bättre. Men det är ju långt kvar.
IFK spelar sin nästa match redan på torsdag då det är hemmapremiär mot FC Lahti på Wiklöf Holding Arena.

MALIN TILLSTRÖM

sport@nyan.ax