DELA

Lyyski tror på tre poäng

FOTBOLL. Efter en lång försäsong är det äntligen dags för IFK Mariehamn att dra på sig matchtröjorna. På söndag ställer laget upp för avspark i Åbo då TPS står för motståndet.
Ligacup, träningsmatcher och ett oändligt antal träningstimmar under försäsongen är till ända. Nu är det dags för ligapremiär för IFK Mariehamn, som hela tiden haft siktet inställt till den här dagen. Tränaren Pekka Lyyski har gång på gång viftat bort utgången av försäsongens matcher, oavsett om det rört sig om vinster eller förluster, med meningen ”vår fokuseringen är alltid på den 22 april”. Nu är man äntligen där.
– Som alltid, när det är dags för premiär, är man förväntansfull. Nu går det inte längre att förklara att vi ska söka lätta fötter till premiären, nu ska vi vara där, säger han.
Men han är nöjd med vinterns och vårens uppladdning.
– Jag skulle inte vilja göra så mycket annorlunda. Den målsättningen vi hade inför förberedelserna till ligan, med de resurser vi har, har vi utnyttjat väl. Jag skulle inte ta bort några träningsmatcher eller ändra den fysiska biten vi satsat extra på i år, säger han och fortsätter:
– Vi skulle inte kunna möta TPS i en bättre tid ännu. Det lag som kommer hit när Alandia Cup har jubileum kommer att vara ett betydligt starkare TPS som fått mer tid på sig.

Anar lervälling
Åbolaget har störst budget i årets upplaga av ligan och har satsat på en hel del namnkunniga nyförvärv.
– Jag skulle tro att de har sex nya spelare i öppningselvan, det skapar stor press på dem.
De senaste dagarnas försämrade väder, kan ha gjort en redan mjuk plan på Veritas Stadion ytterligare drabbad.
– Med otur blir det lervälling, säger Pekka Lyyski.

Aggressiv taktik
I truppen saknas lagkapten Daniel Ahnström och anfallaren David ”Tulle” Carlsson som båda är långtidsskadade.
– Vi har två träningar kvar och det är ytterst sällan det det inte händer något. Men just nu har vi inga förkylningar eller sådana saker. Vi ska säkert åka till Åbo med 18 man, säger Lyyski på fredagen och nämner Erik Sandvärn som det enda frågetecknet.
TPS har en annorlunda spelstil än IFK, ofta spelar laget med 4–3–3 eller 4–5–1 till skillnad mot mariehamnarnas 4–4–2. Med bland annat målfarlige Ady och nyförvärven Simo Valakari och Armand One kan laget skapa stor oro i sina moståndare.
– One väger över 110 kilo och är 198 centimeter, men vi har över 190 centimeter långa killar som ska kunna ta bort honom. Det är vår skyldighet i ledningen att gå genom deras styrkor. TPS är ett aggressivt lag som springer och löper framåt så in i helsikes! Deras tränare Mika-Matti Paatelainen var själv en fysisk anfallare när han var aktiv, och det är ju också ett sätt att spela fotboll.
Pekka Lyyski är dock inte orolig och säger att han, om han fick chansen, inte skulle byta sina killar mot TPS nuvarande lag.
– Spelar vi rätt och klokt som IFK ska spela, tar vi tre poäng.
Det enda orosmolnet är om de hårda vindarna håller i sig eftersom truppen till den här matchen reser med färja över havet.
– Killar som Sasa (Stevic), Amos (Ekhalie), Björk (Andreas) och Rikama (Patrik) är inte vana att åka när det stormar, medan de andra är mer anpassade. När vi spelade mot IFK Norrköping blåste det ordentligt, och både Sasa och Amos mådde väldigt dåligt, det suger krafterna ur en.

MALIN TILLSTRÖM

malin.tillstrom@nyan.ax