DELA

Lyyski redo för spel, Sjölund fortsatt skadad

FOTBOLL. Djurgårdens IF spelar sin allsvenska premiär på söndag då man möter BK Häcken i Borås.
Jani Lyyski lär med största sannolikhet ingå i startelvan. Daniel ”Daja” Sjölund däremot går skadad och får följa premiären från sidan.
Djurgårdens IF är det mest åländska laget i Allsvenskan, med Jani Lyyski och Daniel ”Daja” Sjölund i truppen. Man är också det mest finländska laget i serien, och att man inför 2010 värvat fyra nya finländare har knappast kunnat undgå någon. Svenska medier har nappat på nyheten om ”Den finska invasionen” och tidning efter tidning har intervjuat Lyyski, Joona Toivio, Joel Perovuo och Kasper Hämäläinen.
– Visst har det varit väldigt intensivt, särskilt med den här ”finska invasionen”. Men däremellan har det varit ganska lugnt. Vi tränar på Bosön och där är det ju lugnt, säger Lyyski, som tillägger att han inte har något emot uppmärksamheten.
– Det berör mig inte så mycket och det är ju bra för fotbollen.

Lyckad försäsong
Fotbollsmässigt beskriver Lyyski sin försäsong som riktigt lyckad.
– Särskilt det här med landslaget har gett ny energi. Räknar man träningsmatcher och landskamper har jag väl spelat nio-tio matcher och av dem tycker jag att sju har gått bra, två helt okej och en dåligt, så det är väl ett rätt bra facit.
Även sett till hela lagets insats är Lyyski nöjd.
– Både resultat- och spelmässigt har det sett bra ut. Nu är det upp till bevis när säsongen drar igång om vi har utvecklats, jag hoppas ju det i alla fall.

Dark horse
I premiären ställs Djurgården mot fjolårets femma i Allsvenskan, BK Häcken.
– Det är ett mycket bra fotbollslag. Jag tror att de blir Allsvenskans dark horse i år. Det blir nog en spännande match.
Djurgården har inför säsongen gått ut med att målsättningen är att sluta topp-tio i tabellen.
– Egentligen tycker jag att resultatmål och tabellplaceringar är ganska ointressanta. Det är klart att man alltid siktar på att bli bäst och på att vara bäst, men jag tycker att det viktigaste är att man förbereder sig väl och gör allt i sin makt för att det ska bli så bra som möjligt. Gör alla det så blir det jäkligt bra. Det är klart att det blir tufft att komma topp tio, men jag har svårt att tänka mig att vi ska vara med i bottenstriden.

Daja rehabtränar
Inför söndagens match säger Lyyski att stämningen i laget förändrats lite.
– Det märks en anspänning, så är det alltid inför premiären. Men det gäller väl bara hålla sig lugn sen på söndag.
För Daniel ”Daja” Sjölund blir det inget spel i premiären. Sjölund skadade sitt knä i en träningsmatch tidigare i vintras och rehabtränar ännu.
– I mitt tycke är han om inte vår bästa så vår näst bästa spelare och det är synd att han är borta. Magnetröntgen visade ju ingenting och han säger att det känns ganska bra med rehabträningen så jag hoppas att han snart är tillbaka, säger Lyyski.
Nya Åland har även försökt nå Sjölund utan att lyckas.

malin.lundberg@nyan.ax