DELA

Lyfter – mot vårettan

VOLLEYBOLL. Jomala är glödhett i division I – och tog i går ett jättekliv mot vårettan via 3–0-segern mot Stockholms Vingar.
Men laget nöjer sig inte bara med en förstaplats i serien.
– Målet nu är att vinna de matcher som är kvar så övertygande som möjligt, säger lagkaptenen Erica Boman.
Det var det gamla vanliga under hösten 2014 som gällde när Jomala IK:s damer spelade division I-volleyboll i går: enahanda.
Seriens näst bästa lag – IF Stockholms Vingar B – kom på besök till Vikingahallen i hopp om att kunna rubba serieledaren JIK, eller åtminstone kunna stjäla ett set av ”Jicken” som ännu inte tappat något den här säsongen.
I seriepremiären för en dryg månad sedan körde Jomala över Stockholmslaget i tre raka set på bortaplan, och hemmalaget lyckades bara ta 31 poäng på hela matchen.
Frågan var om Stockholms Vingar skulle stå upp bättre under söndagen. Svaret blev ett rungande nej.


14 poängs differens
Även om deras totala poängskörd var större den här gången (43 poäng på tre set), var stockholmarna aldrig närmare JIK än nio poäng i något av seten.
I det första rivstartade Jomala och gick tidigt fram till en 12–3-ledning varpå gästerna tog en timeout som hjälpte föga; JIK vann setet med hela 25–11.
– Det kan lätt bli så när lag kommer hit och spelar. De har en lång resa i benen och är lite trötta. Inför matchen frågade de efter kaffe, så det kändes som vi hade ett mentalt övertag på dem med tanke på hur det gick i vår första match, säger JIK:s lagkapten Erica Boman.
Stockholms Vingar var bättre med i de nästföljande seten, men Jomala vann även det andra och det tredje med 25–16 och matchen med 3–0.
På sina fyra seriematcher i höst har JIK fyra segrar och 12–0 i set. Seriesegern är i praktiken säkrad, och Jomala kan börja blicka framåt mot vad som väntar på andra sidan nyår: vårettan och betydligt tuffare motstånd.
– Jag ser verkligen fram emot det, för det känns som att det här laget skulle platsa i en serie högre upp. Förhoppningsvis kan vi ta klivet upp i Superettan, jag tror att vi skulle kunna vara redo för att spela där nästa säsong, säger Jenny Clemes som gjort comeback i JIK i höst efter några studieår i Göteborg.

Läs mer i måndagens Nyan.

Oskar Magnusson

oskar.magnusson@nyan.ax