DELA

Lovande domare satsar mot tvåan

FOTBOLL. I lördags fick hon utmärkelsen Årets lovande damdomare. Om några månader får hon förhoppningsvis FIFA-status. Det har gått snabbt för Ivana Zukovski. Men snabbhet är också en av hennes starka sidor.
I lördags vann Finland den viktiga EM-kvalmatchen mot Azerbajdzjan på ett kallt Olympiastadion i Helsingfors. I samband med matchen prisades två åländska domare. Tony Asumaa för Årets domare och Ivana Zukovski för Årets lovande damdomare. Medan Tony var i Tjeckien på domaruppdrag kunde Ivana vara på plats för att motta priset.
– Det är faktiskt riktigt kul och jag hade inte väntat mig det, säger hon. Jag har haft snabb framgång och det var kul att stå där med alla andra pristagare.
Ivanas domarkarriär har gått spikrakt uppåt sedan hon började döma på Åland 2003. Visserligen hade hon erfarenhet från Serbien där hon också dömde men det är en stor skillnad att komma till ett nytt förbund och gå igenom alla steg där. Nu dömer hon i Damligan och i UEFA-matcher för damer. Utmärkelsen gör att hon får kraft att satsa ännu mer.
– Det betyder att jag måste fortsätta och ge ännu mera än förra året. Varje gång man gör något som är bra måste man även visa det i fortsättningen, säger Ivana.

Satsar på division II
Och målsättningen är redan klar. Givetvis är det FIFA-domare som gäller. Det finska bollförbundet har nominerat henne och om några månader får hon reda på om FIFA antagit henne.
– Alla säger att det lutar mer åt ja än nej, säger hon.
Men hon vill inte ta ut något i förskott. Allt har gått så fort i hennes karriär än så länge och hon har andra mål att uppfylla. Till nästa säsong är det division II för herrar som hägrar. Och hon vet hur hon ska ta sig dit.
– Träna mer, jobba på att utvecklas och ge ännu mer på matcherna. Både på herr- och damsidan.
Just nu är det relativt lugnt för henne. Damligan är över och det är inga turneringar inbokade. Men hon tränar ändå på egen hand för att i början av januari börja satsa ordentligt. Testet till division II är under våren 2008. Ett test som skiljer sig något från damernas. Men sedan är det också stor skillnad att döma herrar jämfört med damer.
– Först och främst i snabbhet. Det går mycket, mycket snabbare. Men jag gillar herrmatcher mer än dammatcher. Det är för stor skillnad mellan damlagen och matcherna liknar ping-pong. Bland herrarna spelar det ingen roll vilka lag man dömer.

Snabba beslut
Men det högre tempot är inga problem för Ivana. Hon har själv spelat fotboll på hög nivå i Serbien och ser detta som en stor fördel. Ivana säger att hon får bättre översikt av spelet och hinner med i spelarnas tempo. Men när hon ska beskriva sig själv som domare får hon det svårt.
– Snabb… Men det är bättre att någon annan beskriver mig, säger hon blygsamt.
Efter ett tag lyckas hon dock.
– Jag är snabb med besluten men hinner ändå tänka innan.
Som fotbollsspelare har hon något lättare att beskriva sig. I alla fall på en punkt. Temperamentet. Hon kunde lätt bli arg och pratade mycket med domarna. Något som hon också märker av i de lägre divisionerna.
– De nedre divisionerna är svårare att döma än de högre. Efter 45 minuter orkar de inte mer och börjar prata istället. I de högre divisionerna är det lättare att döma för spelarna vet vad ett gult kort innebär. Och rött också.
Några direkta framtidsdrömmar som domare har inte Ivana. Visst, Tipsligan hade varit kul men det ligger långt framåt. Nu är det division II för herrar som gäller.
– Jag trivs. Jag bara gillar att döma. Och om man trivs fortsätter man, säger hon.
Och förmodligen med det där FIFA-emblemet på bröstfickan.

JOHAN LARSSON

johan.larsson@nyan.ax