DELA

Lönn vann SM-guld

KRAFTSPORT. Ålands kraftsportklubbs Sandra Lönn lastade 205 kilo på stången med målet att sätta nytt världsrekord i bänkpress. Domarna godkände lyftet, men ångrade sig.
– En av domarna hade tryckt på fel knapp, jag blev så fruktansvärt arg, säger Lönn.
Ålands kraftsportklubbs Sandra Lönn tävlade i lördags i svenska mästerskapen i bänkpress i Sundbyberg. Dagen till ära tävlade hon för Borlänge AK.
Redan i det första lyftet raderade Lönn sitt eget svenska rekord i damernas tungvikt. Utan problem pressade hon upp 182,5 kilo vilket räckte till guld då ingen annan kunde matcha henne. I andra lyftet satte hon 200 kilo, en gräns som hon själv säger var häftig att spräcka.
– Jag är första kvinnan i Sverige och Finland som lyft 200 kilo, det känns coolt.
I det tredje lyftet var det bara en sak som gällde för Lönn. Världsrekordet på 201,5 kilo som innehas av norskan Hildeborg Hugdahl skulle raderas. Hon begärde upp 205 kilo och genomförde ett lyft som först godkändes med 2-1 av domarna.
– Jag hann jubla men efter en stund var det en domare som sa att han hade tryckt på fel knapp och lyftet underkändes. Jag blev så fruktansvärt arg. Man har inte så många chanser på sig att sätta världsrekord, det är inte på alla tävlingar man kan göra det. Nästa chans är kanske i sommar.

Nöjd ändå
Med lite distans till tävlingen är Lönn ändå nöjd med sin insats under SM.
– Jag är bara den 13:e kvinnan i världen att lyfta 200 kilo, så bara det är stort.
200-kiloslyftet innebar också en förbättring av det svenska rekordet med 20 kilo.

MALIN LUNDBERG