DELA

Förändrad FM-kalender förvirrar

STYRKELYFT. FM i klassisk styrkelyft flyttas från tidigt till sent på året 2016.

Följden blir en missad kvalchans till EM och VM – och att Åland kan tappa två givna lyftare i internationella sammanhang.

– För sådana som varit skadade i fjol blir det orättvist, säger Kenneth Sandvik från Ålands kraftsportklubb.
2015 års upplaga av FM i klassisk styrkelyft ordnades i Övertorneå i januari.

FM fungerar som uttagning till finska landslaget för internationella mästerskap såsom EM och VM. Vid förra FM kvalificerade sig exempelvis Stina Lindell till EM i Tjeckien efter att ha vunnit guld i 63-kilosklassen. 2016 har dock FM flyttats till slutet av året, efter att både EM och VM redan har genomförts. Följaktligen får inte de finska lyftarna chansen i januari att kvala in till EM i estniska Tartu (7-12 mars) eller VM i amerikanska Killeen (19-26 juni).

I stället baserar det finska styrkelyftförbundet sina uttagningskriterier på resultat från de senaste tolv månaderna.

– För lyftare som varit skadade eller just kommit tillbaka från skada kan det beslutet säkert ses som orättvist, säger Kenneth Sandvik från Ålands kraftsportklubb.

”Kenta” förbereder sig som bäst för styrkelyfts-VM med utrustning som för hans del (+120-kilosklassen) avgörs nästa lördag i Luxemburg. För hans fru Marcela innebär däremot styrkelyftsförbundets beslut att gå på 2015 års resultat – och inte ordna en särskild kvaltävling nu i höst – att hon sannolikt missar EM och VM 2016.

Marcela födde barn 2014 och kunde inte prestera på topp på EM i mars i år. Hon gjorde sedan bättre ifrån sig på VM i Salo i somras, men då i en Mastersklass (+40 år) som förbundet inte godkänner som resultat i uttagningsprocessen. Detsamma gäller för den meriterade veteranen Ove Lehto som tävlade i Salo-VM:s Mastersklass men stod över EM i Tjeckien och därmed saknar kvalresultat.

– Vi hade lite halvt räknat med att det skulle komma en extrainsatt kvaltävling. Nu riskerar man att bränna ytterligare ett år för flera lyftare som inte får chansen, och jag förstår att det känns surt för dem. Samtidigt är det inte bara det finska förbundets fel, i och med att EM är tidigt i mars och man måste anmäla truppen 60 dagar i förväg tvingas man nästan lägga FM på nyårsafton…, säger ”Kenta”.

Styrkelyftförbundet har ännu inte offentliggjort sin landslagstrupp, men Kenneth Sandvik tror att Stina Lindell kommer att vara en del av den (hennes 360 kilo från EM bör räcka både till EM och VM) men att Marcela Sandvik och Ove Lehto lämnas utanför laget.

– Förbundet ska ranka lyftarna, och gör de på samma sätt som jag och går på Wilkspoäng (baserat på lyfta kilon i förhållande till kroppsvikt) så är Stina fyra och Marcela nia, och det är bara sju som får plats i damtruppen. Men vi har inte hört något än från förbundet ännu, så sista ordet kanske inte är sagt, avslutar Kenneth Sandvik.