DELA

Ligacupen: Skadedrabbat IFK tar emot TPS

FOTBOLL. IFK Mariehamn är inne i en tuff period just nu. Förutom den upptrappade träningen spelar laget tre matcher på en vecka.
Dessutom är så många spelare skadade att IFK:s tränare Pekka Lyyski har svårt att få ihop en trupp till kvällens ligacupmatch mot TPS i Eckeröhallen.
IFK tar sig an TPS klockan 17.00 i kväll i Eckeröhallen. Det är IFK:s fjärde ligacupmatchen för säsongen och facit hittills är en oavgjord mot Honka, en förlust mot HJK och nu senast en vinst mot Lahtis i söndags.
Det stora frågetecknet för IFK:s tränare Pekka Lyyski inför kvällens möte är hur han ska få ihop en startelva.
Patrik Rikama till exempel fick en smäll mot ena benet och foten i matchen mot Lahtis och en svullnad hämmar honom sedan dess.
– Det är inte helt klart om jag kan spela. För även om jag inte tror att skadan förvärras så känns det. För så fort man tar på sig IFK-dräkten tar man spelet på allvar. Och då är det klart att man vill vara helt koncentrerad och kunna spela för att vinna, säger Rikama.
Även Mate Dujilo åkte på en rejäl stämpling i söndags och fick stå över gårdagens träning och Tamás Gruborovics kan tvingas avstå spel på grund av en hård smäll han fick mot revbenen i samma match.
– Det är synd om inte Rikama och Mate kan vara med när vi ska testa den nya spelaren (Ekhiabhi ”Sunday” Okodugha). Men med så många spelare borta är det förstås bra att han är med nu i ett par matcher. Och han skulle gärna ha fått ta med sig ett par kompisar också, säger Lyyski skämtsamt.


Tar in från akademin
För det är inte bara de ovan nämnda trio som eventuellt inte kan vara med, klart är att Ante Simunac, Wilhelm Ingves, Sasha Anttilainen, Simon Enqvist, Johannes Nordström och Fredrik Appel är skadade eller inte helt återställda. Dessutom befinner sig Arsim Gashi just nu på landslagsuppdrag med Kosovo och Dmytro Pronevych är i Turkiet för testspel.
– Tyvärr är flera av de unga spelarna i IFK, som gärna skulle ha fått chansen att spela nu, inte heller helt kuranta. Men jag är inte rädd för att sätta de unga killarna från akademin i startelvan i stället även om det kanske är lite för tidigt. Men de här matcherna är i och för sig till för att fler ska få spela. Det som är synd är att de som är skadade eller sjuka missar mycket bra grundträning när de inte kan vara med i de här matcherna, säger Lyyski.
Trots att laget har kommit över den första tunga delen av försäsongen ligger spelarna just nu i en hård träningsfas där träningsmängden är betydligt större än i fjol. Men att det skulle vara ett för hårt schema med tre matcher utöver träningen på en vecka ser Lyyski inte.
– De har tränat hårt nu sedan i december och normalt ska det gå hur bra som helst. Det är ligaspelare vi pratar om så de ska vara redo för det, säger Lyyski.MARIA NYKVIST

maria.nykvist@nyan.ax