DELA

Lidberg bjuder på svett och tårar

IDROTT. Han har vunnit både VM och EM i brottning. Och så givetvis Let’s Dance. Den 15 november gästar Martin Lidberg årets Idrottsforum för att köra ett pass kombinationsträning.
– Det kommer att bli mycket svett, säger han. Men också glädje och skratt.
Det handlar om ett inspirationspass. Ett sätt att komma igång. Metoden kallas för kombinationsträning och Martin Lidberg har tillsammans med idrottsforskaren Jonny Nilsson skrivit en bok om träningsmetoden.
– Det är en funktionell träningsform där du förbättrar styrkan, uthålligheten och smidigheten. Det finns ett stort behov bland de flesta idrottare att ha muskler som koordinerar med varandra, säger Lidberg.
Metoden är enkel. Man jobbar i par, använder varandra som motvikter och kan träna närsomhelst och varsomhelst. Det behövs nämligen ingen dyr och speciell utrustning.
– Det är en träningsform som vi brottare använt i 100 år, säger Lidberg. Men det är utan några kast utan mer vår typ av fysträning.


Tränade med Foppa
Martin Lidberg har som många vet en fantastisk brottarkarriär bakom sig. För fyra år sedan tog han sitt andra EM-guld och 2003 kröntes karriären med ett VM-guld. Förra året slutade han med brottning och jobbar nu som coach och inspiratör.
Idén bakom kombinationsträningen kom 2001 när Peter Forsberg tog kontakt med Lidberg. Forsberg hade då varit skadad en längre tid och ville få hjälp att komma tillbaka.
Då ryckte Lidberg in med sin kombinationsträning. Forsberg gjorde comeback lagom till slutspelet 2002 och vann poängligan i NHL:s slutspel.
– Vi jobbade tillsammans i ungefär ett halvår, säger Lidberg. Jag var i Örnsköldsvik och ibland kom han till Stockholm.


Jobbigt men roligt
Samarbetet fick stor uppmärksamhet i media och helt plötsligt var Lidberg en eftertraktade föreläsare. Många av övningarna som han använde till Forsbergs rehabilitering hade han nämligen själv kommit på.
– Då fick jag väldigt mycket förfrågningar från olika håll men kunde inte hinna med allt. Så jag beslutade mig för att skriva en bok.
Och en bok blev det. Med 150 övningar som är mer eller mindre jobbiga. Det är också det som är lite av grejen med kombinationsträning. Det passar alla och det blir precis så jobbigt som man själv gör det.
– En sak som jag ofta får höra är att det är otroligt jobbigt men också otroligt roligt, säger Lidberg.
Under inspirationspasset den 15 november säger Lidberg att det blir både tuffa och lätta övningar.

JOHAN LARSSON

johan.larsson@nyan.ax