DELA

Knudsen kan få speltid i kväll

FOTBOLL. Provspelande anfallaren Kenneth Knudsen får förmodligen speltid i IFK:s bortamatch mot FC Lahti i kväll måndag, säger lagledningen.
Lagen känner varandra väl och har mycket gemensamt vad gäller form och spelarmaterial. Båda lagen har underpresterat på senare tid och är i stort behov av en seger.
Ingen spion behövs för att IFK Mariehamns tränare Pekka Lyyski ska ta tempen på FC Lahti. Lagen känner varandra väl och har mycket gemensamt.
– Vi är ganska lika formmässigt och i spelarmaterial. Lahtis har underpresterat på sistone och är i behov av att vinna, precis som vi, sammanfattar Lyyski.
Tabelltian FC Lahti har sex förluster den här säsongen, varav tre har kommit i de tre senaste matcherna. IFK Mariehamn har en förlust färre, men medan IFK bara har vunnit en match har Lahtis hittills vunnit fyra.
Lahtis utmärker sig dessutom genom att ligga sist i varningsligan med endast 14 varningar, medan IFK ligger sexa med 19 varningar. Till exempel drog Kristoffer Weckström på sig sin tredje varning för säsongen i förra matchen mot AC Oulu och tvingas stå över kvällens match.
Fyra IFK-spelare har dessutom två gula kort och ligger därför på gränsen till avstängning. Det handlar om Peter Sjölund, Mika Niskala, Peter Blomberg och Sasa Stevic.

Brasse på topp
FC Lahti spelar normalt sett i uppställningen 4-4-2, med en effektiv duo på topp. IFK-försvaret måste försöka stoppa den 28-årige brassen Rafael och 21-årige Berat Sadik, som båda har sju poäng var, med fem respektive tre gjorda mål. På mittfältet anser Pekka Lyyski att man ska hålla ögonen på Janne Moilanen och Ville Taulo.
Han tror att kvällens bortamatch blir en jämn tillställning.
– Lagen är så pass lika och känner varandra så bra att det blir tillfälligheter som avgör. Till exempel är det alltid annorlunda att spela på en annan plan. Planen i Lahtis är större och snabbare än vad vi är vana vid. De har en av Finlands bästa fotbollsplaner, säger Lyyski.

Knudsen kan få spela
IFK har ännu inte tagit en enda seger på bortaplan den här säsongen. Exakt vilken trupp som åker är lite oklart, men skadeläget är i stort sett oförändrat, förutom att Tommy Wirtanen de senaste dagarna dragits med nackspärr efter en nick.
– Sjölle och Tulle gick med ispåsar på knäna efter träningen i fredags. Men de är spelklara, säger Pekka Lyyski.
Dessutom kommer IFK:s provspelande anfallare Kenneth Knudsen troligtvis att få speltid, förklarar Lyyski:
– Förutsatt att vi hinner få alla papper i skick under måndagen och han fortsätter att se bra ut på träningarna så kommer han att få spelminuter.
Knudsen provspelar en vecka med IFK Mariehamn och där ingår även matchspel i överenskommelsen. Pekka Lyyski gillar det han sett hittills.
– Förhandsinformationen stämde bra. Det är inte alltid den gör det. Ofta är spelarna fem centimeter kortare och två kilo tyngre, eller är inte så hårda eller snabba som de sägs vara. Men Knudsen lever hittills upp till förväntningarna. Vi får se hur han fungerar i matchspel.
Matchen börjar i kväll klockan 19.00 och direktsänds i Urheilukanava, sändningen i Ålands Radio börjar kl 18.45 – Dan Sjöblom kommenterar.

FREDRIK EKMAN