DELA

”Kenta” har koll på kosttillskott

ALLMÄNT. Det är den aktives ansvar att veta vad han eller hon stoppar i sig.
Det menar styrkelyftaren Kenneth ”Kenta” Sandvik som själv använder sig av kosttillskott.
– Jag kan inte gå och tugga på kycklingfiléer hela dagarna om jag ska äta 300 gram protein, säger han.

OS i Sotji skakades under slutskedet av två uppmärksammade dopningsfall: den svenske ishockeyspelaren Nicklas Bäckström och den tyska skidskytten Evi Sachenbacher-Stehle.
Bäckströms dopningstest visade ett för högt värde av ämnet pseudoefedrin, som han ska ha fått i sig via sin allergimedicin Zyrtec-D.
Evi Sachenbacher-Stehle fälldes för ämnet methylhexaneamine (dimethylamine). Något som, enligt Tidningarnas Telegrambyrå (TT), kan finnas i nässprayer och liknande och vars effekter påminner om efedrin eller adrenalin.
Sachenbacher-Stehle hävdar att hon har fått i sig det otillåtna medlet genom ett kosttillskott.
Och Kenneth ”Kenta” Sandvik, 39, menar att det finns flera saker som man bör tänka på innan man köper kosttillskott.
– För det första måste man veta vad det är man köper. Det finns kosttillskott som innehåller förbjudna medel, men som ändå inte är olagliga att sälja. Går till exempel min testosteronnivå upp är det kört, säger han och fortsätter:
– Då blir det stora konsekvenser med avstängning, rubriker i tidningen och skammen som följer. Det är inget vidare, och det måste man försöka undvika.


Sparar pengar och tid
Den åländske styrkelyftaren använder sig av kosttillskott, bland annat i form av kreatinpulver. Han har använt det i 18 år och upplever att han blir starkare av det och att det snabbar på återhämtningen.
– Det har funkat jättebra för mig. Men för några funkar det inte alls.
”Kenta” ser det som nödvändigt för att han ska kunna hålla på med styrkelyftning.
– Olympiska kommittén säger att man inte behöver kosttillskott, men då tror jag att de inte riktigt räknar med alla sporter, säger han och utvecklar:
– Du kan äta jättemycket mat så att du får i dig all näring som du behöver. Men jag kan inte gå och tugga på kycklingfiléer hela dagarna om jag ska äta 300 gram protein. Jag har varken tid eller råd med det, så då är det lättare att ta en shake eller en proteinbar på vägen.

Läs mer i dagens Nya Åland!

Totte Vesterlund