DELA

Karring: ’Har väntat länge på det här’

FOTBOLL. Lagom till säsongens huvudmål har spelet fallit på plats.
Åland United går in Champions League-kvalet med nyvunnet självförtroende.
– Spelar vi vårt spel ska vi gå vidare, säger Maryette Karring.

Åland United har landat i Bosnien och Hercegovinas huvudstad Sarajevo.
På lördag inleds det Europaäventyr som för många spelare var en avgörande faktor till att de valde att förlänga sina kontrakt med klubben.
– Jag ser fram emot det jättemycket, och det var en av de största orsakerna till att jag skrev på för ett år till, säger ytterbacken Maryette Karring och får medhåll från målvakten Ellen Ahlström, 24.
– Europaspelet hade stor inverkan på mitt beslut att fortsätta spela i ÅU, säger hon.
Lagkaptenen Monica Dolinsky, 26, vann ligaguld i fjol i sin första säsong med United och ser i Champions League en möjlighet att visa sitt värde även på en större fotbollsscen än den finska.
– Det är ett bra skyltfönster att spela i Europa, och för mig personligen är det stort. Det är första gången jag spelar i Champions League och det är ju den största klubblagsturneringen, säger amerikanskan som snart kan säga att hon varit en del av samma turneringskoncept som herrfotbollens största: Leo Messi och Cristiano Ronaldo.
– Exakt. Vi är på samma nivå nu, säger Dolinsky och skrattar.
Åland United är andraseedat i Champions Leagues kvalgrupp VII. Värdklubben WFC SFK 2000 Sarajevo är förstaseedat, polska KKPK Medyk Konin tredjeseedat och makedonska ZFK Kochani är gruppens förväntade slagpåse och sistaseedat.


Åtta kvalgrupper
Totalt utgörs kvalspelet av åtta grupper om fyra lag. Vinnaren i varje grupp plus de två bästa tvåorna går vidare in i Champions Leagues utslagsfas som inleds i oktober. United kan alltså gå vidare även om laget inte vinner sin grupp, förutsatt att åländskorna tar nog med poäng för att bli en av de två främsta tvåorna i de åtta grupperna.
– Vi vet inte så mycket om lagen vi kommer att möta, men vad jag har förstått av scoutingrapporterna så är det polska laget (Medyk Konin) det svåraste motståndet. Det är vår andra match, två dagar efter den första, så jag hoppas att vi inte kommer att vara för trötta och att vi orkar gå för fullt i den eftersom det kommer att bli tufft, säger Maryette Karring.

Läs mer i papperstidningen!

Oskar Magnusson