DELA

Karriären över för Binnion

FOTBOLL. Travis Binnion fyller 22 år om tio dagar. Fotbollstalangen med framtiden för sig fick i går en dom av läkarna; du kan inte spela fotboll mer.
– Det är fruktansvärt, jag vet inte vad jag ska göra, säger han.
Travis Binnion kom till IFK Mariehamn från samarbetsklubben Sheffield United i mitten på april. Klubben fick en hårt arbetande försvarare som gick att använda i flera positioner. Men snart tog skadorna över och det blev blott sex Tipsligamatcher för den Irlandsfödde spelaren.
– Jag har opererat höger sida av höften tre gånger och nu har jag börjat få problem på vänster sida, säger han.
Han röntgades nyligen i Åbo och när han träffade sin läkare fick han ett dystert besked.
– Han tittade i mina tidigare journaler och sa att min kropp inte tål mer fotboll.
Binnion är nedstämd när Nyan träffar honom. Han hade satt sitt hopp till läkarundersökningen och vid ett positivt besked skulle IFK erbjuda honom ett tvåårskontrakt. Nu blev det inte så.
– Jag behöver en ny operation, helst en av expertis i USA. Men det är för dyrt för IFK att satsa det på mig, och det förstår jag, det handlar ändå om en liten klubb.
Operationen beräknas kosta 20.000 euro.
– Jag gjorde en liknande förut, men då spelade jag för Sheffield och där var pengar inte något problem, säger Travis Binnion.

Tänker långsiktigt
Han reser tillbaka till England redan i kväll. I morgon ska han träffa en kirurg i London för ytterligare ett utlåtande, även om han inte är särskild hoppfull. Det är pengar till en operation han behöver, även om inte heller det garanterar att han kan spela fotboll igen.
– Det är fruktansvärt, jag vet inte vad jag ska göra. Jag måste förstås tänka långsiktigt på min hälsa, men samtidigt vill jag testa en operation och se om det alls finns någon chans, säger han.
Någon utbildning har han inte bakom sig efter grundskolan. Han trodde helt enkelt inte att det behövdes.
– Man tar allt för givet. Jag trodde jag skulle tjäna pengar på fotbollen länge till. Alla barn måste skaffa sig en utbildning, men har ju hört det. Men om man inte vågar satsa, vad är då poängen, säger han och ler snett.
Familjen och flickvännen hemma i England vet inget ännu.
– Jag vill inte göra dem upprörda, jag berättar när jag kommer hem.

Rekommenderar IFK
Travis Binnion är tacksam för sin tid på Åland som han tycker gett honom en hel del erfarenhet.
– Ända sedan jag var lite pojke har jag velat spela fotboll på hög nivå, kanske Premier League. När den här chansen kom hoppade jag på, det är ju fotbollsproffs jag ville vara, säger han.
Det blev som nämnt inte många matcher i den grönvita tröjan, men han uppskattade det han hann uppleva.
– Jag har trivts här, IFK är en bra liten klubb med bra människor. Pekka (Lyyski) har gjort ett bra jobb med tanke på alla skador och den budget han haft. Jag vill verkligen tacka Pekka och Stephen (Ward) som gav mig chansen, säger han och tillägger:
– Jag önskar klubben det bästa i framtiden, om någon vill komma hit ska jag absolut rekommendera dem det. Jag har lärt mig mycket och träffat nya människor som jag hoppas jag håller kontakten med.

MALIN TILLSTRÖM

malin.tillstrom@nyan.ax