DELA

Jomala IK:s damer vädrar allsvensk plats

VOLLEYBOLL. Tierp är redan klar för allsvenskt spel efter nyår. Som läget i serien är just nu är Jomala IK och Solna VBK de starka kandidaterna till den andra allsvenska platsen.
I morgon 15.00 möts de två lagen i Vikingahallen.
– Det är absolut en ödesmatch för oss, JIK:s Sofie Lindman.
Fyra omgångar återstår innan höstsäsongen är färdigspelad. De två bästa lagen i division I östra går då vidare till spel i Allsvenskan. Överlägsna Tierp i toppen är redan klara för avancemang. I kampen om den andra platsen står främst JIK, Solna och Rissne.
Och det är tabelltvåan Jomala som i helgen tar emot tabelltrean Solna i Vikingahallen. För båda lagen är vinst viktig om de vill vidare till Allsvenskan. Särskilt viktig för JIK som har läge att utöka avståndet. Inför helgens match är försprånget en poäng men då har Solna spelat två matcher mindre.
– Om vi inte vinner den här matchen är vi definitivt borta. Och även om vi vinner så måste vi ändå fortfarande förlita oss på att Solna förlorar en match till, säger JIK:s Sofie Lindman.


Förstärkning i laget
När lagen möttes i Solna i början av säsongen vann Solna med 3–1 (25-11, 22-25, 25-16, 25-23). En svängig match där fjärde set förlorades med minsta möjliga marginal.
Men nu har Solna två raka förluster bakom sig. Dels mot Tierp i en match som slutade 1–3 (11-25, 21-25, 25-15, 20-25), dels mot Rissne förra helgen då Solna förlorade enkelt i tre raka set (13-25, 23-25, 11-25).
– De verkar inte ha spelat särskilt bra den senaste tiden. Jag vet inte vad det beror på men vi får vara beredda på att det kan ha varit tillfälligt, som att någon nyckelspelare varit borta, säger Lindman.
JIK förlorade i och för sig den ena matchen förra helgen. Men bara knappt. Serieledande Tierp gästade då Åland och efter att JIK missat två matchbollar förlorade åländskorna med 2–3 (12-25, 24-26, 25-19, 25-19, 14-16).
– Den matchen säger ändå något om att vår form är ganska bra. De senaste matcherna har vi spelat mycket bättre än vad vi gjorde i början av säsongen. Nu har vi visat glädje i spelet och inte varit stirriga som tidigare, säger Lindman.
Och laget är dessutom extra vässat på söndag då tränare Adrienne Marie är beredd att spela.


Ny chans
I fjolårets serie gick just Solna vidare till Allsvenskan som tvåa i division I östra, medan JIK missade avancemang.
JIK klarade däremot bedriften för två år sedan. Lindman var då en av spelarna som såg till att det gick vägen. Väl i Allsvenskan kunde hon sedan inte spela på grund av skada. Nu är hon därför extra sugen på att få den chansen.
– Klart att det skulle vara jätteroligt. Det är inte hela världen om vi inte tar oss dit, men det skulle vara en otroligt bra förberedelse inför öspelen nästa sommar. I Allsvenskan är det en helt annan klass på spelet, men tyvärr finns risken att vi tog för få poäng i början av säsongen, säger Lindman.
JIK har tabellfyran Rissne, jumbon Linköping och avslutningsvis tabellfemman Bromma kvar att möta efter matchen mot Solna.
Jomla IK:s herrar spelar i dag bortamatch i division I norra och möter då tabelltvåan Säter.

Maria Nykvist

maria.nykvist@nyan.ax