DELA

Jomala i Stockholmsdrama

VOLLEYBOLL. Jomalas öde avgörs i höstens sista match borta mot Bromma.
I potten ligger en plats i vårens allsvenska – men också en bättre uppladdning inför sommaren.
– Vi vill spela så tuffa matcher som möjligt före öspelen, säger Andreas Pellas.
Förutsättningarna inför Jomalas bortamatch mot Bromma på lördag är enkla, men blir tack vare volleybollens kvotsystem något mer tillkrånglade.
JIK är en poäng bakom tvåan Bromma, och vid vinst med 3–0 eller 3–1 i set hamnar man två poäng före stockholmarna i Superettan. Vinner laget däremot med 3–2 i set får man två poäng och Bromma en, vilket ger likaläge i tabellen. Men då premieras ålänningarna eftersom man har fler vinster än Bromma och får således spela i allsvenskan till våren, i stället för nedflyttningsserien Vårettan.
– Men vi ska göra jobbet på plan först och främst och inte fundera så mycket över förutsättningarna, säger JIK:aren Andreas Pellas.
Och att besegra Bromma på bortaplan är lättare sagt än gjort, särskilt med tanke på att 08:orna vann mot JIK med 3–0 (25–18, 27–25, 25–20) när lagen möttes för en månad sedan.


Servemottagningarna vitala
– Vi hade marginalerna emot oss i den matchen och känner att vi absolut har chansen mot Bromma nu. Det gäller att vi får i gång vår servemottagning eftersom den påverkar hela spelet. Vi tog ett set av Uppsala senast tack vare att vi hade bra mottagningar, säger Andreas Pellas.
Just setvinsten mot överlägsna serievinnarna Uppsala (som dittills inte förlorat ett enda set) förra helgen tar spelarna med sig inför avgörandet mot Bromma.
– Det gav en liten boost för självförtroendet att vi blev det första laget att ta ett set av Uppsala, så vi har en bra känsla i truppen.
En seger mot Bromma ger inte bara Jomala en plats i allsvenskan efter nyår. För spelarna skulle allsvenskt spel i vår innebära en bra uppladdning inför öspelen på Bermuda i juli.
– Man vill ju ha så tuffa matcher som möjligt fram till dess. Dessutom är det viktigt för klubben att ha ett lag med i allsvenskan, särskilt nu när damlaget haft en generationsväxling och gått sämre.

Oskar Magnusson