DELA

Johan är ny på Nyan

SPORT. Nya Ålands färskaste medarbetare heter Johan Larsson. 27-åringen är nyinflyttad från Skåne och ser fram emot sitt uppdrag.
– Det ska bli jättespännande att sätta sig in i den åländska sportvärlden, säger han.
Han visste att Daniel ”Daja” Sjölund i Djurgårdens IF är ålänning och att ön hade ett ligalag genom IFK Mariehamn. Mycket annat hade Johan Larsson ingen aning om när han uppmuntrades att söka jobbet som sportreporter på Åland genom sin gamla klasskamrat Annika Kullman, även hon medarbetare på Nyan.
– Men nu har jag försökt sätta mig in i allt, säger han.
Som så många journalister upptäckte Larsson att han tyckte om att skriva. Men han var ändå nära att gå åt ett annat håll.
– Jag pluggade egentligen till gymnasielärare i historia och svenska. När det var dags att söka till lärarhögskolan råkade jag se en ettårig journalistutbildning i Göteborg och sökte på vinst och förlust.

Hobby och arbete
Han kom in och kände att han var på rätt väg. Sedan examen i januari har han arbetat på Posten i Sverige samt vikarierat som lärare. När sportreportertjänsten dök upp, sökte han.
– Sportjournalistik har fått en högre status i Sverige, och det är det här jag känner att jag kan. Jag får kombinera min hobby med arbete, det känns inte som att jag går på jobb, säger Johan Larsson.
Hittills har han hunnit konstatera att Åland är en vacker plats och mer svensk än förväntat. Nu gäller det att även bekanta sig med idrottsvärlden.
– Fotboll är det jag är mest intresserad av. Jag följer Malmö FF och det svenska landslaget, men jag hoppas att även Finland tar sig till EM – nu när jag jobbar här måste jag ju hålla på Finland också, säger han med ett skratt.

En allätare
Utöver det ligger bland annat ishockey, tennis och innebandy inom hans intresseområde.
– Jag är en allätare. Det ska bli roligt att arbeta här, jag förstår att man får träffa allt från ligaspelare till nioåringar som orienterar, och det är bara roligt. Det finns så mycket positivt inom sporten och jag ser fram emot att träffa idrottsutövare på alla nivåer.
Han passar på att skicka en uppmaning till sina blivande intervjuobjekt och läsare:
– Hör gärna av er, både med positiv och konstruktiv kritik!

MALIN TILLSTRÖM

malin.tillstrom@nyan.ax