DELA

Jimmy Sundman vann svärtesligan

FOTBOLL. Han har varit Ålands meste målskytt den här säsongen och nu har han en ny titel; årets svärtesvinnare.
Jimmy Sundman tog hem ligan som den åttonde SIF-spelaren sedan starten.
Sedan 1982 har Nya Åland delat ut svärtor vid varje hemmamatch. Kriterierna de senaste åren har varit att laget ska spela i riksserien och som lägst i division IV.
I årets sammanställning gick segern för åttonde gången till en spelare från Sunds IF. Den här gången handlar det om 19-årige Jimmy Sundman som samlade på sig nio svärtor under säsongen vilket gav högsta snitt räknat i antalet matcher.
– Jätteroligt, jag hade inte alls funderat på det. Det har flutit på hela säsongen och jag har hållit en ganska jämn nivå, säger han.
Sundman har en fantastisk säsong bakom sig. Inte bara har han utnämnts till matchens lirare om och om igen, han blev dessutom skyttekung för hela division IV med sina 25 fullträffar. Med det var han överlägsen mot tvåan som ”bara” prickade in 17 mål.
Han har spelat fyra säsonger i A-laget och har utmärkt sig som en snabb anfallare med näsa för mål. Men i början av säsongen var det många som höll andan när han skadade handleden.
– Det visade sig inte vara något allvarligt, bara en stukning. Och det råkade hända just när vi hade uppehåll en helg, så jag hade två veckor på mig att återhämta mig, säger han.

Intakt lag
SIF slutade i år på en fin femte plats bland 13 deltagande lag, däribland Hammarlands IK som slutade nia.
– Vi hade några uddamålsförluster på våren, men hela laget kom igång bättre på hösten, säger Jimmy Sundman.
Ett intakt lag ser han som en av anledningarna.
– Vi var i princip samma gäng som spelade i år som i fjol, och det har gjort att vi börjat känna varandra bättre och bättre, det märks i spelet. I år var det bara Linus (Grunér, reds anm.) som var ny, och han har kommit in bra.

Kan stiga
Som ny tränare för laget till säsongen 2008 kom Ari Weckström.
– Han har fått ordning på laget med de förutsättningar han hade. Särskilt med tanke på att det varit skralt med gäng en del matcher, säger Sundman.
Laget har träningsuppehåll ännu, men så småningom börjar förberedelserna för nästa säsong.
– De flesta är ganska övertygande om att vi kan klättra om vi får en bra säsong, men det krävs mycket jobb att hålla sig kvar om vi stiger. Vi måste skärpa oss om vi vill stiga, men det är ingen omöjlighet, säger Jimmy Sundman.

MALIN TILLSTRÖM

malin.tillstrom@nyan.ax