DELA

JIK:s damer upp på allsvensk plats

VOLLEYBOLL. Jomala IK tog i lördags emot Bromma hemma i Vikingahallen. Gästerna bjöd hårt motstånd men JIK fick lön för mödan och inkasserade tre viktiga poäng i kampen om en allsvensk plats.
– Vår block var inte bra och stundtals spelade vi riktigt svajigt, säger JIK:s Sofie Lindman.

Bromma, som inför lördagens omgång låg fyra i tabellen, visade en enorm kämpaglöd matchen igenom och gav inte Jomala IK en lugn stund.
– Vi gör för många egna misstag och framförallt vid nät. Vi måste spela bättre och underlätta för passaren, säger Lindman.
Vid ställningen 19-lika i set nummer ett gör JIK ett litet ryck. Spelet blev ännu tajtare men Jomala lyckades vinna en välspelad men framförallt psykologiskt viktig boll vilket betydde ledning 23-21.
Bromma orkade inte svara och JIK tog hem första set med 25-21.

Vägrade ge sig
Det andra setet började med att Bromma per omgående ryckte åt sig en flerpoängsledning men JIK hittade återigen spelet och nådde ikapp. Pia Saku stötte vackert in kvitteringen till 12-12 och efter det följdes lagen åt.
Däremot drog Bromma det längsta strået då JIK räddade en men inte två matchbollar och svenskorna tog hem andra set med 23-25.
– Bromma hade ett starkt anfall samtidigt som vår block inte var bra och stundtals spelade vi riktigt svajigt, säger Lindman.
Set tre började på bästa tänkbara sätt för hemmalaget som gick fram till en betryggande ledning. Pia Saku hittade rätt flera gånger framme vid nät och avståndet var som mest sex bollar mellan lagen.
Jomala knep setet efter komfortabla 25-21.

Allsvenskan hägrar
Det fjärde setet blev en riktig nervpärs då setsiffrorna stod 25-25. Efter flera egna misstag lyckades till slut JIK bärga segern efter 31-29 och 3-1 i set.
– Ibland fungerar allt och spelet flyter på men inte i dag (läs:lördag), säger Lindman.
Segern innebar att JIK tog hand om andraplatsen i tabellen vilket betyder avancemang till Allsvenskan. Närmast väntar Solna inkommande helg i en match som troligtvis avgör utgången då det handlar om vilka lag som tar de åtråvärda platserna till volleybollens nästhögsta serie.
– Vi måste spela bättre om vi ska kunna slå Solna i nästa match, säger Lindman.

NIKLAS E.W. ERIKSSON