DELA

JIK fortsätter att imponera

DIVISION I ÖSTRA
JOMALA IK 3
UPPSALA 0
(25-15, 25-21, 25-18)

VOLLEYBOLL. Inget lag i serien kan stoppa Jomala IK:s damlag just nu.
Hittills obesegrade väntade de i lördags förra säsongens storspelande Uppsala som sista lag i första omgången.
Men Uppsala höll inte måttet utan JIK besegrade gästerna i tre raka set.
Uppsala var det enda laget i serien som Jomala IK inte tidigare mött under säsongen, men så i lördags kom de till Vikingahallen.
Förra säsongen spelade Uppsala betydligt bättre än de gjort så här långt i höst. En tredje plats i serien blev det i fjol. Inför lördagens möte låg de näst sist i tabellen.
Jomala IK:s tidigare erfarenhet av Uppsala var de båda lagens två möten i september under Uppsala Cup. Då vann de varsin match.


Storstilad inledning
I lördags var det dock inget snack om vilket som var det bästa laget.
Första set gick i ett rasande tempo. Att stämde för JIK. Servarna, servreturerna, smasharna och blocket. I nära på utklassningsstil tar JIK hem första set med 25–12.
– JIK vinner på att de är storvuxna dessutom är grunderna är bra, vi har tålamod och vi spelar listigt, säger Stig ”Stickan” Flöijer, som delar tränarpositionen med Mikael Andersson.


Tog ut segern i förskott
Men med den inledningen höll JIK på att ta segern för givet och släppte in Uppsala i matchen. Det andra setet var JIK:s spelkvalité inte ens i närheten av första set.
– De blir stillastående och bara tittar och det går inte om man ska vinna. Men det var bra att de vann första set. Det var nyckelsetet och hade de inte vunnit det skulle matchen se annorlunda ut, säger Flöijer.
JIK lyckades ändå spela till sig andra set, men med betydligt jämnare siffror än första set, 25–21.


Tunn trupp
I början av tredje set höll de jämna steg. JIK spelade till sig en tio-poängsledning, men Uppsala gav inte upp. Som bäst låg de fyra bollar i från vid ställningen 21–17 men då satte JIK in ett sista ryck och fastställde tredje set: 25–18.
– Uppsala har ett mycket svagare lag i år än tidigare. Två av deras toppspelare har lämnat och de har få spelare att välja mellan, säger Tina Danielsson.
Hon tränar själv med Uppsalalaget, med spelar match med JIK.
– Jag känner de så väl så jag vill vinna extra mycket just mot dem. Men det är klart, inte är de är så glada över att jag inte spelar match med de längre, men samtidig förstår de i och med att jag ska flytta tillbaka till Åland, säger hon.
Jomala IK, det enda laget utan förlust, leder nu tabellen klart .
Nästa söndag spelar JIK mot Tierp hemma i Vikingahallen. Förra mötet som spelades i början av oktober var en jämn kamp som JIK till slut vann i tre set mot två.

MARIA NYKVIST

maria.nykvist@nyan.ax