DELA

”Januarigymmande” – inte bara nyårslöften

MOTION. Nyan gör ett nedslag på Avancias gym på Neptunigatan i Mariehamn. Spaningsuppdraget går ut på att försöka ta reda på om gymmen överbefolkas i januari när nyårslöften om en mer hälsosam livsstil ska infrias.

Vi träffar en grupp pensionärer som kör cirkelträning. Men av dem är det ingen som har masat sig till gymmet under årets första månad på grund av några löften. De flesta av deltagarna har hållit i gång i flera år, och har träningen som gemensamt motmedel mot reumatism.

– Alla som är äldre borde styrketräna för att hålla i gång. Det är det bästa som finns, säger Danja Nyberg medan instruktören Elin Zetterström peppar på.

Träningskompisen Eeva Lindroos är inne på samma linje.

– Muskler är färskvara, och man mår bättre av träning

Januari månad är högsäsong för gymmen. På Avancia satsade man dei förra veckan på öppet hus och medlemsdagar, Träningsverket i Jomala hade ett liknande koncept veckan dessförinnan.

– Januari brukar normalt sälja sig själv, men nu ville vi testa under högsäsong, säger Avancias platschef Victor Börman.

 

– Nu på slutet har vi märkt att de som börjar träna i januari fortsätter i högre grad än tidigare. För fem, sex år sen var det vanligare med att man lade av i mars. Nu försöker många hålla i sin träning året om. Vissa perioder kanske de minskar ner från fyra till två pass i veckan, och det kan vara ett bra sätt för att orka hålla i sin träning. (om)

Läs mer i fredagens Nyan