DELA

Jansson SM-etta för fjärde gången

TENNIS. Linda Jansson har etablerat sig som tennisspelare i Sverige och plockade i helgen hem sin fjärde SM-guldmedalj för lag.
– Det var bara att gå in och köra och spela smart, säger hon.
Under november och december avgörs elitserien i tennis i Sverige, då de flesta spelare befinner sig på hemmaplan. Ålänningen Linda Jansson spelar för Stockholmsklubben SALK som slutade tvåa efter att alla åtta lag mött varandra i grundomgången.
– Det innebar att vi skulle möta Fair Play, som slutade etta, i finalen. De fick favör av hemmaplan i och med det, berättar hon.
Laget reste till Malmö med avsaknad av Nadja Roma som var skadad.
– Då var frågan vem som skulle spela fjärde singeln, och valet föll på mig. Men det var ett enkelt beslut; jag har varit med länge och har varit med i många finaler genom åren. Min erfarenhet spelade stor roll, säger Linda Jansson.

Bröt rytmen
Två singelmatcher spelades parallellt, där Jansson spelade den ena inledande matchen mot hemmalagets Andrea Hermansson. Där blev det seger med siffrorna 6–4, 3–6, 1–0 för åländskan.
– Det var en hård fajt där det gick till avgörande set. Istället för ett vanligt avgörande, spelade vi ett långt tie break till tio poäng, det var mest publikvänligt och bäst arrangörsmässigt, berättar Jansson och fortsätter:
– Jag gjorde allt som stod i min makt för att bryta hennes rytm. Vi hade inte med i beräkningarna innan att jag skulle vinna min match, så jag kände ingen press. Utan det var bara att gå in och köra och spela smart.
Hon kände att hon hade ett psykologiskt övertag över sin motståndare.
– Jag har varit med ett tag, och då har man det. Jag har dessutom en bred repertoar i mitt spel och kan göra mycket. Så det var rätt val att jag skulle spela, säger hon med ett skratt.
Även lagkamraterna Michaela Johansson och Sandra Roma vann sina singelmatcher, medan Anna Bentzer förlorade sin. Det gav SALK en ledning med 3–1 inför de avgörande dubbelmatcherna.
– Vi behövde bara vinna en av de matcherna. Och jag och Anna Bentzer vann vår redan innan den andra var avgjord, och då gav Fair Play upp och vi kunde vinna totalt med 5–1. Det låter mycket och som en enkel seger, men det är det aldrig i en SM-final. Men vi var coolare och bättre strateger.

Swedish Open
Guldet var Linda Janssons fjärde, det första kom 1998. Under året har hon dessutom vunnit världscupen i racketlon och kammat hem VM-guld i samma sport. Nu siktar hon på Swedish Open i racketlon i januari.
– Jag är osäker på om jag kan vara med där på grund av jobb, men det är min ambition.

MALIN TILLSTRÖM

malin.tillstrom@nyan.ax