DELA

Jani Lyyski är klar för Djurgården

FOTBOLL. Jani Lyyski har i dag skrivit på ett treårigt kontrakt för allsvenska klubben Djurgårdens IF.
– Det är så skönt att jag hittat ett ställe där jag verkligen vill bo, en klubb där jag verkligen vill spela och en klubb som verkligen vill ha mig, säger han.

Det har spekulerats länge om var Jani Lyyski ska spela nästa år. Efter en succésäsong i Vasaklubben VPS har intresset för ålänningen varit stort och många klubbar har haft Lyyski på önskelistan inför säsongen 2010.
– Det har faktiskt varit ett oväntat stort intresse. Klubbar i Finland och Sverige har hört av sig, och sedan har det faktiskt handlat om klubbar i tre andra länder också, säger Lyyski.
Vilka klubbarna är vill den förre IFK-kaptenen inte berätta, men han medger att det funnits intresse även utanför Norden.
– Jag har varit inbjuden till ett par andra klubbar och jag har fört diskussioner med dem per telefon. Efter att jag hade besökt Djurgården avbokade jag dock de resorna.

Gott intryck
Som Nyan tidigare avslöjat besökte Lyyski Djurgården i samband med kvalmatcherna mot Assyriska. Han träffade Ingvar ”Putte” Carlsson, sportansvarig i styrelsen och Stefan Alvén, klubbens nya sportchef.
– De gjorde ett fantastiskt gott intryck på mig. Det är ju så inom fotbollen att det går upp och ner och trots att den här säsongen inte varit så bra så förklarade de tydligt för mig att Djurgården är en klubb som har en långt högre målsättning i framtiden. De vill satsa stenhårt framåt för att bli ett topplag i Sverige och i Norden. De starka viljorna och de tydliga visionerna som jag uppfattat passar mig utmärkt, säger Lyyski.
Putte Carlsson öste lovord över dig efter mötet, hur känns det att få sådant beröm?
– Alla människor blir nog väldigt smickrande och glada av att höra att man gör ett gott intryck inte bara på fotbollsplanen utan också som människa. Nu hoppas jag bara att jag kan leva upp till det dom förväntar sig.


Satsar långsiktigt
Att Djurgården för tillfället är en klubb som genomgår stora förändringar med bland annat en ny tränare och ny organisation oroar inte Lyyski.
– För att en organisation ska bli bra måste var och en koncentrera sig på det man gör bäst. För min del är det att spela fotboll. Sedan är jag övertygad om att Putte ser till att de andra frågorna löser sig på bästa sätt.
Lyyski säger att det treåriga kontrakt han skrivit under passar honom bra.
– Nu har jag haft ett ettårigt kontrakt med VPS. Det är nog inget för mig, jag vill jobba mer långsiktigt egentligen.
Hur känns det att lämna VPS då?
– Det känns som att det är god tid att göra det. Jag har trivts bra i både IFK Mariehamn och i VPS och jag har många fina minnen från klubbarna, men det här är något jag verkligen vill göra nu.

Magisk känsla
Nu väntar en semester utomlands för Lyyski och den 7 december drar träningarna med Djurgården igång.
– Till en början gäller det att snabbt komma in i laget och rutinerna, att försöka få anpassningsperioden att gå så snabbt som möjligt så att man kan börja prestera. Det ska bli roligt både som människa och som fotbollsspelare att få träffa nya lagkamrater och tränare.
Och kommer du att spela med Daniel ”Daja” Sjölund nästa år?
– Jag hoppas det.
Slutligen säger Lyyski att känslan han bär med sig nu när kontraktet äntligen är underskrivet är en stor lättnad.
– Det är så skönt att jag hittat ett ställe där jag verkligen vill bo, en klubb där jag verkligen vill spela och en klubb som verkligen vill ha mig. Jag har inte tillräckligt med superlativ för att beskriva känslan. Den är magisk.

MALIN LUNBERG

malin.lundberg@nyan.ax


Foto: STEFAN ÖHBERG

stefan.ohberg@nyan.ax