DELA

Jakten i gång på det andra guldet

FOTBOLL. I går drog Åland Uniteds träning för säsongen 2010 i gång. Från och med nu under ledning av den nya tränaren Marianne Miettinen.
På plats i Eckeröhallen fanns också en testspelare av landslagsklass.
Tre veckor med fystester, konditionsövningar och en chans att lära känna varandra bättre.
Så beskriver Åland Uniteds nya tränare Marianne Miettinen de tre veckor hon och laget har framför sig innan det är dags för juluppehållet.
– Jag behöver veta hur spelarna är och lära känna dem bättre och de behöver lära känna mig bättre. Sen får man komma i håg att många av dem har varit utan boll i över en månad nu så vi behöver också bekanta oss med bollen i olika situationer. Sen i januari trappar vi träningen, säger hon.


Höja nivån
För det är en helt annan press hon och laget står inför den här säsongen jämfört med hur läget såg ut inför säsongen 2009. Nu har de ett guld att försvara och en chans att sätta ÅU på Europakartan.
– Det är alltid svårare att vinna den andra gången och självklart finns det en press om att vinna på nytt. Och nu vill alla vinna över oss så vi måste spela bra och visa att vi är så bra som vi kan vara. Vi ska dessutom spela i Champions league till hösten och då gäller det att vi tar oss vidare ett steg i träningen, höjer kvalitén ännu mer och får upp ett bättre tempo. Från min sida kommer jag att gå in helhjärtat och ge 120 procent. Det förväntar jag mig att spelarna också gör, säger hon.
Hon berättar att hon har många spelidéer men att det är lite för tidigt ännu att gå in på de. Spelmässigt tyckte hon om vad hon såg under förre tränare Robert Dahlins ledning och hon ska nu i det närmaste ha ett möte med honom för att utveckla det ytterligare.


Testspelare på plats
Ett par av de som hjälpte ÅU till ligaguldet 2009, Jannica Tjeder och Elin Nilsen, har valt att inte fortsätta med laget. En annan av spelarna Maiju Ruotsalainen spelar i Italien fram till säsongen där tar slut innan hon ansluter till ÅU i mitten av maj.
Men Miettinen är inte orolig utan har redan några nya spelare på gång.
I gårdagens tidning berättade Nyan om nyförvärvet 19-åriga Satu Kruus som gjorde sexton mål för ligatvåan Honka förra säsongen. Och med på träningen i går fanns dessutom landslagsspelaren Nina Hietanen. Hon kommer närmast från Stattena, som var med i Allsvenskan i år under ledning av just Miettinen. Innan det spelade hon i allsvenska Hammarby.
Själv behöver den 24-åriga anfallaren, som beskriver sig som en snabb målgörare, lite mer betänketid innan hon bestämmer sig för om det blir en flytt till Åland eller inte.
– Eftersom jag egentligen inte förhandlar med några andra klubbar just nu så fattar jag nog beslut så snart som möjligt, säger hon.


Lockar allsvenska spelare
Miettinen berättar att hon utöver de har några andra namn på gång.
– Just nu har jag kontakt med spelare från både fastlandet och från Sverige. Men problemet med de svenska spelarna jag känner är att alla spelar i Allsvenskan och det är klart att det är svårare att över dem till den finska ligan. Men nu när vi ska spela i Champions League är det nog många som ser det som en morot, säger Miettinen med förhoppningen om ett lag som överträffar ÅU:s uppställning 2009.

Text: MARIA NYKVIST

maria.nykvist@nyan.ax

tfn 528 478

Foto: JONAS EDSVIK

jonas.edsvik@nyan.ax