DELA
Foto: Jonas EdsvikLYFTER BLICKEN I fjorton raka säsonger har Pekka Lyyski tränat IFK Mariehamn. Men det blir ingen fortsättning 2016, och efter att hans nuvarande kontrakt går ut den sista november kan 62-åringen blicka mot nya utmaningar.

”Jag tänker inte pensionera mig”

FOTBOLL. Han har förvandlat IFK Mariehamn från en amatörklubb i division II till ett etablerat ligalag – och fick en värdig slutpunkt när Grönvitt vann cuptiteln.

Men något vemod känner inte Pekka Lyyski över att lämna sin tjänst efter fjorton säsonger.

– Nej, absolut inte. Jag är stolt och nöjd över vad jag har uträttat, säger Lyyski i en exklusiv intervju med Nya Åland.
Det var under ett styrelsemöte för IFK Mariehamn ab som Pekka Lyyski i förra veckan meddelade att han inte tänker fortsätta som tränare. Hans nuvarande kontrakt med IFK går ut den 30 november, men redan i somras berättade Lyyski för sin familj att 2015 års säsong skulle bli hans sista som huvudtränare för Grönvitt.

– Jag känner att det är dags för nya utmaningar än IFK Mariehamn, och jag känner att det här är en passande tidpunkt att lämna, säger Pekka Lyyski.

Vad var det som fick dig att känna så?

– Jag kände bara att det var dags. Ser man på mitt senaste år hade jag 64 resdagar som IFK-tränare. Det innebär att jag är borta två månader från Åland mellan januari och oktober, lägger du ihop fjorton år så blir det en hel del. Åland är ju speciellt för oss inom fotbollen med tanke på alla långa resor. Vi reser visserligen bekvämt, men ändå är det inga andra som är i närheten av hur mycket vi reser. Inte ens RoPS (från Rovaniemi).

Pekka Lyyski tränar IFK i de två avslutande ligamatcherna borta mot HJK på söndag, och hemma mot VPS veckan därpå i vad som blir 62-åringens avskedsföreställning på Wiklöf Holding Arena.

Han kom till Åland och IFK Mariehamn som spelare i slutet av 70-talet, och gjorde två sejourer som huvudtränare på 80-talet innan han blev a-lagstränare på nytt 2002. Då var IFK ett division II-lag, men under Pekkas ledning gick klubben upp i Ettan 2003, och bara ett år senare kvalade Grönvitt sig upp i ligan i vilken laget nu gör sin elfte raka säsong.

Den 26 september i år vann klubben sin första nationella titel när Inter besegrades i cupfinalen i Valkeakoski, och att Pekka Lyyski till sist blev en vinnare med sitt älskade IFK gör säsongen 2015 till en vackert slutpunkt för framgångssagan.

– Jag visste förstås inte att vi skulle bli cupmästare när jag tog mitt beslut i somras, men jag känner att jag har gjort något bra för klubben. Jag är nöjd och stolt med vad jag har uträttat, och nu är det dags att gå vidare.

Frågan är vad Pekka Lyyski ska göra härnäst. Om han har en framtid inom fotbollen eller nöjer sig med att vara egenföretagare inom resebranschen på heltid framöver.

– Jag är färdig för nya utmaningar. Vad det blir vet jag inte, man måste förstås fundera noggrant. Men jag kom hem i natt (läs: i går) klockan fyra från en tilläggskurs för tränare i Helsingfors, så jag utesluter inte någonting när det gäller fotboll. Än tänker jag inte pensionera mig, säger Pekka Lyyski och skrattar.

Vem vill du se som din ersättare i IFK?

– Jag tänker inte spekulera i det. För mig kvittar det om det är en svensk, finsk eller afrikansk tränare så länge han är duktig. Däremot är jag glad att jag lyssnade på Jani (Lyyski) när jag stod utan assisterande tränare 2012 och han tipsade om att ta hem ”Lundis” (Peter Lundberg) som andretränare. Det var ett klokt beslut av klubben. Han har vuxit under de här åren och också fått mer ansvar med tiden.