Samuel Anini Jr gjorde en mycket stabil insats, men poängen reste hem med FC Lahti.

Nattsvart avslutning då IFK gav bort tre poäng

FOTBOLL. 1 033 personer på ett soligt WHA hann redan räkna in ”Grönvitts” första trepoängare – men efter en mardrömsavslutning blev det nattsvart och noll poäng.– Det här håller inte i längden, vi måste spela i 90 minuter, säger kvällens IFK:are, Samuel Anini Jr.

Det började lite skakigt med ett par försvarsmissar, men sedan fick IFK fart på dubbskorna – bara för att ändå avsluta i en besvikelse.

Elmo Henriksson i IFK-buren sattes på prov omedelbart när ”Grönvitt” tog emot FC Lahti i Tipsligan på Wiklöf Holding Arena på söndagskvällen. Ett par mindre lyckade försvarsingripanden av hemmalaget gav gästerna chansen bara sekunder in i kampen, men Henriksson avvärjde den inledande Lahti-offensiven och gav IFK chansen att ta för sig allt mer.

I den 19:e minuten, efter ett allt större bollinnehav, kom så en rättvis hemmaledning då lagkapten Timi Lahti tryckte in bollen bakom Lahti-keepern Marin Ljubic efter en tilltrasslad hörnsituation. IFK Mariehamn fortsatte äga boll och trycka på halvleken ut, och det mesta gick via Samuel Anini Jr som utnyttjade sin snabbhet på vänsterkanten. Men 1–0 höll sig halvleken ut.

Mardrömskvarten som vände på allt

IFK kom ut med samma manskap till andra halvlek, och var bara millimetrar från att utöka ledningen två minuter in. Albin Granlund hittade ”Tucos” panna med en frispark från högerkanten – men Marin Ljubic sträckte ut och räddade gästerna. I stället gick det som så ofta, FC Lahti tog sig in framför Elmo Henriksson där inhoppande Tommi Jäntti hade marginalerna på sin sida och utjämnade ställningen.

Fem minuter senare bröt sig matchens lirare, Samuel Anini Jr, in framför FC Lahtis 16-meterslinje och klämde i väg ett välplacerat skott nere vid Marin Ljubics vänstra stolprot – och IFK ledde igen. Segerkänslan spred sig på WHA:s läktare då IFK hade långa bollsekvenser och såg ut som säkerheten själv. Men med drygt tio minuter kvar kom gästernas Altin Zeqiri, lite väl enkelt, förbi hemmaförsvaret och kvitterade – ännu en gång. Och som om det inte vore nog blev den nattsvarta avslutningskvarten ännu mörkare när Juho Pirttijoki tryckte in 2–3 någon minut efter kvitteringen.

– Jag är besviken – oerhört besviken, vi förde matchen och hade den under kontroll bara för att ge över allt till motståndarna i slutet. Det håller inte i längden att inte spela tiden ut, säger kvällens klart bästa IFK:are, Samuel Anini Jr, efter slutsignalen.

Du och Jamie Hopcutt ser ut att hitta varandra bra – hur trivs du att spela med honom?

– Ja, det känns bra att spela ihop. Enligt mig är han IFK:s och en av ligans bästa spelare, det är lätt och en ren glädje att få ha en sådan kille med sig på planen.

Känner du själv efter dagens insats att du har hittat en plats i startelvan?

– Det är något jag behöver bevisa varje vecka på träningarna, men i dag kändes det bra ända tills vi tappade allt. Nu gäller det bara att nollställa huvudet och gå vidare med full kraft mot nästa match.

Tipsligan

HALVTID: 1–0

1–0 Timi Lahti 19’, 1–1 Tommi Jäntti 50′, 2–1 Samuel Anini Jr 55′, 2–2 Altin Zeqiri 77′, 2–3 Juho Pirttijoki 81′.

IFK: Elmo Henriksson – Albin Granlund (Jiri Nissinen 86′) – Timi Lahti – Jean-Christophe Coubronne – Mikko Sumusalo (Alan Henrique 86′) – Jamie Hopcutt – Aly Ndom – Alvaro Ngamba – Robin Sid (Dé 68′) – Ariel ”Tuco” Ngueukam – Samuel Anini Jr.

Skott på mål: 6–3.

Varningar: Julius Tauriainen (FC Lahti), Mikko Sumusalo (IFK), Bubacar Djaló (FC Lahti), Jamie Hopcutt (IFK).

Domare: Peiman Simani.

Publik: 1 033personer på Wiklöf Holding Arena.

Nästa match: KTP – IFK Mariehamn den 22 april klockan 17.00.

IFK-svärtor:

3 Samuel Anini Jr.

2 Alvaro Ngamba.

1 Jamie Hopcutt.

Matchens !: Samuel Anini Jr! Vilken lirare, vilken match! Han löpte oavbrutet, skapade oro i Lahtis försvar, spelade fram skottlägen åt andra och satte dessutom på egen hand 2–1! Han, om någon, hade varit värd en seger i dag.

Matchens ?: IFK:s hörnvarinater? Korthörnorna från Mikko Sumusalo till Jamie Hopcutt var direkt ineffektiva, medan en av få långhörnor den här kvällen resulterade i IFK:s första mål. Ändå fortsatte man med kortvarianterna. Varför?