DELA

”Jag känner mig lycklig redan”

FOTBOLL. Hon vann damernas liga med sin förra klubb PK-35 förra säsongen. I år är det i Åland United hon ska visa vad hon går för. Och Cynthia Uwak är redo för utmaningen.
– Jag satsar mot toppen, säger den 26-åriga anfallaren när Nyan träffar henne på nya hemmaarenan WHA i Mariehamn.
Med sina 160 centimeter och milda attityd ser det nya stjärnförvärvet inte så skräckinjagande ut, men skenet bedrar.
Enligt Åland Uniteds styrelseordförande Peter Lindbäck vill man inte vara hennes motståndare utan hennes lagkamrat och hennes vinstlusta går inte att ta miste på. Hon vill vinna titlar och bli bäst.
– Mina mål är att vinna mästerskap och spela bra. Jag är här för att satsa mot toppen, säger Cynthia Uwak lågmält och ler.
Det är också just en av anledningarna till att hon har valt Åland United som sin nya klubb.
– Vi har samma mål och Åland United gör en riktig kvalitetssatsning för att vinna ligan, vilket stämmer bra överens med vad jag vill uppnå.
De senaste dagarna har varit späckade för Cynthia Uwak som kom till Åland på onsdagskvällen efter en nästan dygnslång resa från Nigeria. Färden gick direkt från hamnterminalen till Eckeröhallen där hon fick iaktta sitt nya lag från läktaren.
– Jag blev imponerad av det jag såg. Det syns att de satsar högt, säger Cynthia Uwak.
Men det dröjer inte länge till innan Cynthia Uwak får byta läktaren mot riktig speltid. Åland United spelar nämligen turnering i Eerikkilä på fastlandet i helgen mot bland annat det damallsvenska laget Linköpings FC och troligtvis kommer Cynthia Uwak att debutera redan då.
Hur är det att spela i Finland jämfört med hemlandet Nigeria?
– Det är inte så stor skillnad egentligen. Det som skiljer mest är nog faciliteterna och mentaliteten. I Nigeria spelar man ofta för att bli bäst och miljön är annorlunda där. I Finland spelar många bara för skojs skull, men faciliteterna är samtidigt bättre och möjligheterna fler.


”Har alltid spelat”
Cynthia Uwak föddes i Akwa Ibom State i Nigeria den 15 juli 1986. Fotboll har alltid varit en stor del av hennes liv, men hur det hela började vet hon inte ens själv.
– Det hela är ett mysterium. Jag vet faktiskt inte när jag började spela, men jag minns att jag alltid har sparkat runt på en boll och jag har alltid älskat det. Först spelade jag mest gatufotboll med killarna i området där jag bodde, men sedan växte tanken fram att spela med ett lag, säger hon.
Sedan dess har hon spelat i bland annat Kuopio, Falköpings KIK och FC Saarbrücken och varit en del av Nigerias damlandslag som hon har vunnit afrikanska mästerskapen med två gånger. Senast kommer hon från PK-35 som hon vunnit ligaguld med – två gånger.
Nu står Åland United på tur och Cynthia Uwak känner redan, efter bara ett dygn på åländsk mark, att hon har valt rätt.
– Jag känner mig lycklig redan. Alla har varit så välkomnande och varma mot mig och jag är riktigt taggad på att få sätta i gång, säger hon.

Carin Karlsson