DELA

”Jag hoppas att vi krossar dem”

FOTBOLL. Förra året var bra, men det här året är ännu bättre.
Det tycker Tamás Gruborovics som stortrivs med sin roll i IFK Mariehamn. Och han tror på en framgångsrik höst för laget.
– Klarar vi av den här matchen kan vi gå hur långt som helst, säger Gruborovics inför söndagens möte med FC Honka.
I fjol talades det om att Tamás Gruborovics hade hittat hem i och med flytten till IFK Mariehamn. Och det här året har saker och ting bara blivit bättre, säger han själv.
En förklaring till att Gruborovics stormtrivs för tillfället är att han under de senaste matcherna har fått spela på sin absoluta favoritposition, den strax bakom en ensam Sasha Anttilainen på topp. Från den positionen har han hela tiden varit delaktig i det offensiva spelet, fått vara kreativ och ta på sig ett stort ansvar, vilket han inte alls har någonting emot.
Liksom resten av laget har han briljerat under de senaste omgångarna och gjort tre mål i det två senaste matcherna.
– Det är ganska roligt att jag var tvungen att spela hundra ligamatcher innan jag fick spela på den här positionen, säger han med ett leende.


En del av samhället
Vi det här laget har Gruborovics varit ungefär ett och ett halvt år Åland. Och som så många andra lyfter han fram sammanhållningen bland spelarna i IFK Mariehamn.
– Jag skulle aldrig ha kunnat ha hamna i ett bättre lag, varken socialt eller spelmässigt, säger Gruborovics och jämför med hur det var när han fortfarande var junior och spelarna i laget också var hans bästa kompisar.
Gruborovics känner sig som en IFK:are men vill ännu inte gå så långt att han skulle kalla sig ålänning.
– Jag känner att jag är en del av samhället. Men jag skulle vilja säga att jag är rätt mångkulturell. Jag är en ungrare som kommit till Finland och nu flyttat till Åland. Jag vet inte riktigt vad jag är.


Musiker
Vid sidan om fotbollen sysselsätter sig Gruborovics bland annat med musik. Hemma har han ett trumset och en nyinköpt gitarr. Och så läser han. Senaste boken han avslutade var ”Greven av Monte Cristo”.
– Det beror på hur man känner sig, säger han om sina val av böcker.
Utöver allt detta har han dessutom en avslutade utbildning i psykologi vid Jyväskylä universitet bakom sig.
– Ja, kanske det, säger han apropå en framtida karriär som psykolog.


Spöket borta
Med två raka segrar i bagaget och hemmaspöket bortskrämt ser Gruborovics hur som helst ljust på sin egen och IFK Mariehamns framtid.
– Vi kan klättra i tabellen men det krävs några vinster i rad för att vi skall kunna börja tala om medalj.
Hemmasegern för två veckor sedan mot FC Inter ser han som något av en lättnad.
– Man börjar alltid snacka om att vi inte kan vinna på hemmaplan även om vi vet att det inte är sant. Det blir någon form av ett spöke. Men nu behöver vi inte tänka mer på den saken, säger Gruborovics som menar att en orsak till IFK Mariehamns knaggliga start på ligaspelet var att laget inte hann bli riktigt samspelt innan säsongen startade på allvar.


Får det svårt
På söndag ställs IFK Mariehamn mot ligatvåan FC Honka på Wiklöf Holding Arena och Gruborovics tror att motståndarna kommer att få det tufft.
– De kommer att få det svårt. Vi ska inte låta dem spela sitt eget spel. Jag hoppas att de tvingas till att slå långt, säger han och tillägger:
– Jag hoppas att vi krossar dem.
Med tanke på resten av säsongen ser Gruborovics mötet med FC Honka som en nyckelmatch.
– Klarar vi av den här matchen kan vi gå hur långt som helst, säger han inför matchen som startar klockan 18.30.
Då återstår det att se om Gruborovics och hans lagkamrater kan fortsätta på den segerrika väg som man slagit in på under de senaste två omgångarna.

martin.portin@nyan.ax