DELA

”Jag har funderat ordentligt på det här”

GOLF. Anna-Karin Salmén väljer att ta en paus på obestämd tid från sitt golfande.
Så sent som ifjol spelade hon på Europatouren men nu lägger hon klubborna på hyllan. Enligt Anna-Karin Salmén är en av orsakerna bristande motivation och avsaknad av glädje för sporten.
En stor del av hennes liv har upptagits av golf.Men nu är det dags för annat i Anna-Karin Salméns liv. Det har varit långa säsonger och under proffssatsningen har mycket annat lagts åt sidan till fördel för sporten. Träningstimmarna har varit många, ungefär 40 i veckan.
– Men det är väldigt individuellt, jag har aldrig varit en träningsnarkoman, säger Salmén.
Har du funderat mycket på det här beslutet?
– Det är nog någonting som jag har funderat ordentligt på. Det känns både tråkigt och roligt att sluta. Men det är ju det bästa med golf, det går att börja igen om jag börjar känna mig sugen, säger Salmén.


Glädjen saknas
Finns det en möjlighet för come-back, hur ser nästa år ut?
– Nästa år kan jag definitivt säga att jag inte tävlar. Jag kommer ju så klart att spela som en hobby, det tror jag aldrig att jag kommer ifrån.
Någonting som har saknats är glädje och det är nödvändigt för att orka hålla på.
– När det blir ett jobb är det inte samma sak. Då blir kanske inte heller träningen rolig på samma sätt. När jag var liten var det ju bara roligt, det kanske inte går att bara lattja om man satsar på sporten men det måste fortfarande vara roligt.


Europatour gav nytändning
Anna-Karin Salmén berättar att fjolårets Europatour-spel gav en nytändning men att träningsmängden sedan dess minskat.
– Jag har inte tränat så mycket jag borde ha gjort. När jag var i Helsingfors på praktik under några månader gick det lättare att träna eftersom möjligheterna är bättre där, säger Salmén.
I år har hon bara gjort två tävlingar och dem har hon spelat i Sverige. Den svenska touren håller inte samma ambitionsnivå som Europatouren.
– Många som spelar på den svenska touren vill inte så så mycket högre än det och det är inte heller så motiverande, säger Salmén.
Hur har det gått för dig i år?
– Det har inte gått så där jättebra. Men jag har heller inte haft den rätta motivationen, säger Salmén.


Beroende av sponsorer
Anna-Karin Salmén säger att det har varit en kombination av orsaker som har lett till att hon nu slutar med golfsatsningen.
– Det är ganska tufft som individuell idrottare. Man är så väldigt beroende av sponsorer för att kunna satsa för fullt. Att leva nästan på existensminimum är psykiskt tungt och nu när det är dåliga tider finns inte så mycket extra utrymme för sponsorering. Dels har det ju varit uteblivna resultat. Man måste ju prestera för att få in pengar.
Har du känt stor press?
– Jag har nog alltid haft ganska lätt med pressen. Jag är bra på att inte ta åt mig så mycket, säger Salmén.
Det finns mycket annat roligt att göra. Det säger Anna-Karin Salmén och berättar att nu är det skolan som gäller.
– Jag tror det är första gången sedan sexan som jag verkligen är med hela tiden i skolan, säger Salmén.


Härliga år med golfen
Hon har ett och ett halvt år kvar på sin utbildning Hospitality Management på Högskolan på Åland och sedan är framtiden efter det öppen. Vännerna prioriteras också högt.
– Det ska bli skönt att inte alltid behöva kolla om allting krockar med tävlingsschemat utan bara kunna vara med, säger Salmén.
Fortsätter du inom golfvärlden?
– Jag kommer inte att bli en instruktör men behöver klubben någon som ställer upp på juniortävlingar så kan jag absolut ställa upp.
Anna-Karin Salmén berättar att hon har haft härliga år med golfen.
– Det har varit en väldigt lärorik period i mitt liv och jag har träffat väldigt många intressanta människor. Jag vill tacka alla personer och företag som har satsat och trott på mig.
Johan Orre