DELA

Italien nästa för Maiju Ruotsalainen

FOTBOLL. Åland Uniteds Maiju Ruotsalainen flyttar i december till Italien för att under våren spela med Serie A-laget Torres Calcio Femminile.
– Det ska bli jättekul, säger hon.

När Maiju Ruotsalainen värvades till Åland United inför säsongen 2009 talades det om att ÅU gjort årets värvning i Finland.
Ruotsalainen lämnade regerande ligamästarna FC Honka och tog plats på Åland Uniteds mittfält, där hon snabbt blev en av lagets viktigaste spelare. Tjugo matcher och tio mål senare har Ruotsalainen vunnit ligan igen och nu tar hon steget ut i Europa.
– I början av december flyttar jag till Italien för att spela med Torres. Jag blir där till juni, sedan kanske jag kommer hit och spelar med Åland United igen.

Stark mittfältare
Vi backar bandet en bit och låter Ruotsalainen berätta allt från början.
– Jag tänkte först på om jag ville spela i någon annan liga än den finländska nästa säsong, men sedan tänkte jag nej, jag stannar här. Men så hörde de av sig från Italien och då tänkte jag okej i alla fall.
Det var den italienska Serie A klubben Torres Calcio Femminile som tog kontakt med Ruotsalainen.
– De sa att de behövde en stark mittfältare. Hur de kände till mig eller vem som hade tipsat dem vet jag inte, säger Ruotsalainen.

Champions League

Torres leder för närvarande Serie A efter fyra spelade matcher. Laget har också tagit sig till kvartsfinal i UEFA Women’s Champions League och i maj möter man franska Lyon i en strid om semifinalplatserna.
– Det skulle vara jättespännande att få spela en sådan match, säger Ruotsalainen.
Hon tillägger att hon säkert måste jobba hårt för att ta en plats i startelvan.
– De har många jättebra spelare, bland annat flera italienska landslagsspelare. Det är ett riktigt bra lag.

Annan kultur
Inför den stundande flytten säger Ruotsalainen att hon är lite nervös.
– Det är ganska olika kulturer i Finland i Italien, de är kanske mer temperamentsfulla, få se hur det går för mig.
Till att börja med kommer Ruotsalainen att stanna i Italien fram till juni. Sedan vill hon gärna komma tillbaka och spela med Åland United igen nästa sommar.
Men om det går bra för dig i Italien kanske du stannar där?
– Ja, kanske.

MALIN LUNDBERG

malin.lundberg@nyan.ax